Stedendriehoek

Nieuwe fractievoorzitter voor GroenLinks Deventer

Carlo Verhaar

Tjeerd van der Meulen

DEVENTER – Carlo Verhaar zal na 23 maart terugtreden als fractievoorzitter van GroenLinks Deventer. Hij zal tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 aan de fractie verbonden blijven als steunraadslid. De fractie heeft Tjeerd van der Meulen gekozen als nieuwe fractievoorzitter.

 

Cora Smelik, voorzitter bestuur GroenLinks Deventer: “Carlo begon in maart 2002 als fractielid en is daarmee 14 jaar lid van de gemeenteraad namens GroenLinks. Nadat GroenLinks in 2005 in het college kwam, werd hij gekozen als fractievoorzitter. Carlo heeft de afgelopen 14 jaar scherp, bevlogen en met de nodige humor het GroenLinks-geluid vertegenwoordigd in de raad. Hij heeft een brede kennis en kan met zijn scherpe inzichten over alle onderwerpen adequaat het debat voeren, maar zijn passie was de portefeuille kunst en cultuur.”

Ze vervolgt: “Creatief is Carlo ook op het gebied van de samenwerking met de andere partijen in de raad. Zo pakte hij – juist in de jaren dat GroenLinks in de oppositie zat – door effectief en creatief onderhandelen regelmatig zijn kans om op het gebied van duurzaamheid een aantal flinke stappen te zetten, zoals de invoering van afvalsysteem diftar en komst van windturbines aan de A1. Een van zijn voornaamste successen betreft de afspraak rond het plein op het Grote Kerkhof, waarvoor hij vakkundig onderhandelde met de coalitie, met als resultaat dat het Grote Kerkhof na openstelling van het Stadhuiskwartier volledig autovrij zal worden.”

In 2014 werd Carlo Verhaar verkozen tot het beste raadslid van Deventer. De jury concludeerde: ‘Zonder twijfel de beste in het debat. Is scherp, politiek slim en soms sluw. Wist daardoor GroenLinks-standpunten door de raad te loodsen’.

Het bestuur en de leden van GroenLinks kijken met trots terug op het fractievoorzitterschap van Carlo Verhaar. “Niet minder trots zijn we op zijn veelbelovende opvolger Tjeerd van der Meulen. Tjeerd is vanaf 2010 actief in de fractie als opvolgend raadslid en stond als talent op nummer twee van de kieslijst in 2014. Tjeerd heeft een brede interesse voor groene en sociale onderwerpen. Hij heeft dat in de afgelopen jaren als ‘opvolger’ al ruimschoots bewezen. En dat smaakt naar meer. Tjeerds specialisme is ruimtelijke ordening en milieubeleid.”