Stedendriehoek

Nieuwe bestemming landbouwschool

DEVENTER – De voormalige koloniale landbouwschool Larenstein krijgt na de sluiting in 2006 weer een nieuwe bestemming. De gemeente en ontwikkelaar Larenstein Development bv zijn het eens over een plan voor ongeveer 29 woningen en 44 appartementen.

Een deel van de woningen en appartementen komt in de bestaande rijksmonumentale gebouwen, waardoor dit bijzondere rijksmonument behouden blijft. In de tuin van de oude school worden stadswoningen, herenhuizen en een kleinschalig appartementencomplex gebouwd. Wethouder Liesbeth Grijsen: “Het is mooi dat dit karakteristieke gebouw na een lange periode van leegstand weer een functie krijgt. We hebben afgesproken dat dit pand zijn unieke karakter behoudt.”

Nieuwlarenstein
Eindverantwoordelijk ontwikkelaar Andries Tolman van Larenstein Development bv: “Onder de naam Nieuwlarenstein komt een divers woningaanbod rondom een grote gemeenschappelijke binnentuin. In het rijksmonument komen zowel huur- als koopwoningen. De verschillende typen grondgebonden woningen zijn allemaal koopwoningen.”

Duurzaamheid
Met Nieuwlarenstein willen gemeente en Larenstein Development bv bijdragen aan een duurzame, milieuvriendelijke leefomgeving. Zo komt er voor bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van leenauto’s, komen er gemeenschappelijke plekken om fietsen te parkeren en blijft een grote groene binnentuin behouden.

Planning
Voor deze ontwikkeling moet het bestemmingsplan worden aangepast. De procedure hiervoor start voor de zomer. De buurtbewoners worden binnenkort  geïnformeerd over de plannen van Nieuwlarenstein. De verkoop van de eerste fase start naar verwachting dit najaar.