Stedendriehoek

Lezing over Middeleeuws Deventer in 3D

DEVENTER – Op donderdag 21 september verzorgen Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over Middeleeuws Deventer in 3D. In het kader van de tentoonstelling ‘Stromen door de Tijd. Deventer, stad van de IJssel’ in Museum De Waag zijn verschillende locaties in Deventer gereconstrueerd.

Tijdens de presentatie laten Bart Vermeulen (Archeologie Deventer) en Maarten Sepers (Panoptes Heritage) zien waarop deze reconstructies zijn gebaseerd en hoe ze tot stand zijn gekomen. De lezing vindt plaats om 20.00 uur in Museum De Waag.

De archeologische basis
In het eerste deel van de lezing vertelt Bart Vermeulen over de archeologische opgravingen ter plaatse van de wal tegen de Vikingen en het IJsselfront. Deze onderzoeken vormen de basis voor de reconstructies. En hoewel de opgravingen veel informatie hebben opgeleverd, is vooral over het bovengrondse uiterlijk van de gebouwen op basis van archeologie weinig te zeggen. Soms kan dit worden aangevuld met historisch beeldmateriaal, maar zeker voor de vroegste fasen van het middeleeuwse Deventer geldt dat nauwelijks beeldmateriaal beschikbaar is. Hier biedt de experimentele archeologie in veel gevallen uitkomst.

De techniek
Nadat op bovenstaande wijze zoveel mogelijk gegevens zijn verzameld, maakt Panoptes Heritage van deze tweedimensionele data een 3D-beeld. Maarten Sepers vertelt hoe deze beelden tot stand zijn gekomen en hoe daarbij gebruikt is gemaakt van verschillende moderne technieken zoals het 3D-scannen van de nog bestaande muren en torens aan de IJssel. Ook laat hij tijdens de lezing een selectie van de 3D-beelden zien en vertelt hij iets over de mogelijkheden die deze reconstructies in de toekomst met zich mee brengen.

De lezing is de eerste in de nieuwe historische reeks van tien lezingen in het seizoen 2017-2018. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat. De lezing ‘Middeleeuws Deventer in 3D’ in Museum De Waag wordt gecombineerd met een avondopenstelling van de tentoonstelling, uitsluitend voor bezoekers van de lezing. Toegang tot de lezing is €5,-, inclusief een gratis bezoek aan de tentoonstelling voor aanvang.

Museum De Waag, Brink 56, is vanaf 19.00 uur geopend, de lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Museumkaart- en andere kortingsacties zijn niet geldig. Er zijn maximaal 50 plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de link: http://deventerverhaal.nl/aanmelden-lezing-middeleeuws-deventer-3d/