Stedendriehoek

Laurens de Graaff wint Saxion Ondernemers Award 2018

DEVENTER – Simple CHA is de winnaar van de Saxion Ondernemers Award 2018 en mag € 5.000 mee naar huis nemen. Laurens de Graaff sleepte tijdens een spannende finale de prijs in de wacht met zijn enthousiasmerende pitch. Naast het startkapitaal krijgt Laurens een jaar lang begeleiding van founding partner EW Facility Services. De Saxion Ondernemers Award is bedoeld voor studenten van Saxion en vond plaats in de Gasfabriek in Deventer.

Simple CHA is een kubus waarmee je het gehele huis op een innovatieve manier kan bedienen. De kubus sluit aan bij bestaande “smart devices” in huis. Er zijn geen apps of spraakcommando’s nodig. Door simpelweg de kubus neer te leggen op één van de zes vlakken kan het huis worden bediend. Alle “ smart devices” in huis zijn er mee te bedienen: de televisie, lampen, telefoon, thermostaat, zonwering etc. De Simple CHA hoeft maar eenmalig en naar eigen voorkeur ingesteld te worden. Een simpel voorbeeld: “Je wilt gaan slapen en legt de kubus op het icoon van de ‘slaapstand’. Je lampen gaan langzaam uit, het nachtlampje gaat aan, je tv en laptop gaan uit en je telefoon op stil.” aldus Laurens. Er zijn al meerdere werkende prototypes. De kubus is bijna klaar om in productie te gaan. Het apparaat zal naar verwachting tussen de 50 en 100 euro gaan kosten en is online te bestellen. Het product is gericht op de consument en zal straks via diverse webshops beschikbaar zijn. Laurens wil met Simple CHA een brug slaan tussen de techniek en de gebruiker.

Het niveau van de finalisten was dit jaar hoog, waardoor de jury voor een lastige keuze stond. Volgens de jury is Simple CHA de winnaar, aangezien het een tastbaar product is, dat inspeelt op de behoefte van de markt. De haalbaarheid en schaalbaarheid van het product zijn hoog en er is een duidelijke visie op de volgende stappen die gezet moeten worden. De jury vindt Laurens een echte ondernemer en hij heeft in het traject van de Saxion Ondernemers Award een grote groei doorgemaakt.

De jury van de Saxion Ondernemers Award bestond uit Bas Cornelissen (EW Facility Services), Bob Vos (Switch IT Solutions), Judith Lansink (MET Architecten) en Rob ten Hove (Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau). Zij hebben de finalisten gedurende drie rondes beoordeeld: bij de workshops, de bootcamp en de finale. De jury heeft bij de verkiezing gekeken naar o.a. de haalbaarheid en schaalbaarheid van het business concept, de marktbehoefte, de (financiële) groeipotentie en de mate waarin de onderneming verder wordt ontwikkeld. Ook werd gekeken of het om een echte ondernemer gaat met een “drive” en ambitie voor de toekomst.

Naast de hoofdprijs werd de stimuleringsprijs ter waarde van € 2.500 uitgereikt als stimulans voor de verdere ontwikkeling van het idee. De winnaar van de stimuleringsprijs is Lisa Bootsma met NHNCD; een webshop met (vermaakte) vintage kleding. Hiermee levert Lisa een bijdrage aan een duurzame samenleving.

De finalisten in de race voor de titel waren: (tussen haakjes de opleiding)
– NHNCD; – Lisa Bootsma (Fashion & Textile Technologies)
– Period Box – Eva Bolder, Jana Booms en Ilze Dekker (Creative Media & Game Technologies)
– Rijden met Ad – Marjon van den Bos, Jean-Louis Wassenaar, Alexander van der Leij en Mart Wijma (Creative Media & Game Technologies)
– To-Maatje – Gilian van der Weerd (Commerciële economie)
– Simple CHA – Laurens de Graaff (Ruimtelijke ordening en planologie)

De Saxion Ondernemers Award wordt georganiseerd door het Saxion Centrum voor Ondernemerschap, EW Facility Services en Novel-T. Dit jaar vond de verkiezing voor de negende keer plaats. De organisatie wil met de award het ondernemerschap bij studenten stimuleren en aan een breed publiek tentoonstellen.