Stedendriehoek

Koffie en kleding voor Oekraïners

BATHMEN – In het hart van Bathmen opende vorige maand Blum, een ontmoetingsplek én kledingwinkeltje voor Oekraïense vluchtelingen.

Initiatiefneemster Margo de Geest raakte geïnspireerd door de twee busreizen die zij vanuit Bathmen samen met anderen maakte naar de Pools-Oekraïense grens en naar Krakau en Warschau. “Wij zijn twee keer met een bus met medicatie, kleding en andere benodigdheden naar de grens gereden. In totaal hebben we meer dan tachtig mensen mee teruggenomen. In Bathmen stelden mensen hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. Dit kwam in het nieuws en er kwamen reacties uit andere delen van het land. Zo werd de groep verspreid over diverse locaties. Het zijn bijna allemaal moeders met kinderen. De kinderen zitten inmiddels op school en de moeders hebben over het algemeen overdag niet veel om handen en maken zich zorgen over thuis. Fysiek zijn ze hier, maar in gedachten zijn ze bij hun familie in Oekraïne. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ze een plek zouden hebben om elkaar te ontmoeten en te steunen. Daarbij is het ook noodzakelijk dat ze voorzien worden van kleding. Ze komen in skipak en snowboots omdat ze hebben moeten slapen op stations in Warschau en Krakau. Veel meer dan een paar plastic tasjes hebben ze niet.”

Helpende handen
Margot ging op zoek naar een geschikte plek en kreeg daarbij hulp van bouwbedrijf Nikkels dat het pand ter beschikking stelde. Meerdere mensen en organisaties uit en rondom Bathmen schoten te hulp. Margot: “Zonder hun vrijwillige en fantastische hulp was het nooit gelukt. We zijn twee weken bezig geweest met schoonmaken en spullen verzamelen, kleren sorteren en inrichten voor we de deuren konden openen. De plek wordt gerund door Oekraïense vrouwen die op dit moment in Bathmen wonen. Veel kleding is gratis, maar er zitten ook spullen bij die zo mooi zijn dat we daar wel een kleine bijdrage voor vragen. We hebben deze plek kosteloos tot onze beschikking gekregen, maar de energiekosten moeten wél betaald worden en dat kunnen we hopelijk doen door de bijdragen die we ontvangen. Iedere vrijdag en zondag zijn vluchtelingen van 10.00 tot 17.00 uur welkom en ’s zaterdags van 10.00 tot 15.00 uur om kleding uit te zoeken en samen koffie of thee te drinken.”

Donaties
In de kleine winkel is het gezellig druk en moeders met kinderen kijken of er iets van hun gading bij is. Alleen op vertoon van hun identiteitsbewijs en tegen contante betaling kunnen vluchtelingen kleding komen uitzoeken. “De kleding en schoenen komen onder meer van kledingwinkels zoals Appel & Ei en Sweet/Repeat uit Hilversum, maar ook van particulieren. We merken dat chique kleding en hoge hakken onaangeroerd blijven. Dat zal wel komen omdat het niet praktisch is met kinderen en omdat de vrouwen geen reden hebben om zich mooi en chique te kleden in de omstandigheden waarin ze verkeren.”

Veilige plek
Liubov werkt in de winkel en woont sinds drie maanden in Bathmen. “Ik woon met mijn twee zonen van 13 en 9 jaar, mijn zus en een kleine hond bij een Nederlandse familie. Mijn zoon van 13 gaat naar school in Het Stormink en mijn andere zoon naar De Titaan. Ik werk één dag per week in de winkel. Het is leuk als er mensen komen. We hebben nu nieuwe vrienden in Bathmen en Deventer. Mijn man, ouders en de rest van de familie is achtergebleven in Oekraïne. Ze wonen in het gebied dat door de Russen is bezet. We hebben contact via internet. Het is er niet veilig en de leefomstandigheden zijn slecht. Wij hebben geen huis meer. Mijn kinderen voelen zich gelukkig thuis in Nederland, maar ik wil terug of mijn familie moet hier komen. Maar dat lukt niet. Nederland is een mooi land met goede mensen.”
Eén van de andere Oekraïense dames benadrukt het belang van Blum voor hen. “Zo’n plek is belangrijk om te hebben, omdat we hier afleiding hebben. Hier kunnen wij onze verhalen delen met andere lotgenoten uit Oekraïne. Een plek waar de oorlog soms even vergeten kan worden. Ook de kinderen kunnen met elkaar hier in de tuin spelen”, zegt een van de dames.

Kijk voor meer informatie op facebook Blum Clothing & More en bij vragen kan men mailen naar blumbathmen@gmail.com.