Stedendriehoek

Kanopolotop komt naar Deventer

DEVENTER – Voor de zesde keer verzorgt de Deventer Kano Vereniging het internationaal kanopolotoernooi. Op zaterdag 1 en zondag 2 juli komen wederom veel kanopolotoppers naar Deventer.

Het toernooi wordt gespeeld op drie velden in Hoofd- en eerste klasse. Veel teams hebben zich ingeschreven. Per klasse strijden maximaal zestien teams om de eerste plaats. De deelnemers komen dit jaar uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Nederland. Hiermee is de top van het Europese Kanopolo (en verder) in Deventer aanwezig en daarmee belooft het een spectaculair kanopoloweekend te worden.

 

Kanopolo is een dynamische balsport, die in zijn huidige vorm iets meer dan vijftien jaar gespeeld wordt. Twee teams, met per team vijf spelers op het veld (lees: in het water), spelen wedstrijden van twee keer tien minuten. Het spel wordt gespeeld in kleine wendbare kano’s op een veld van 23 bij 35 meter. Dankzij dit kleine veld kan de verdediging snel in een aanval overgaan en andersom. Het doel hangt twee meter boven het water. Tijdens kampioenschappen worden er drie à vier wedstrijden op een dag gespeeld. De wedstrijden zijn snel, dynamisch en op het hoogste niveau zeker spectaculair. Alle spelers dragen een beschermende uitrusting zoals een zwemvest en een helm. Kunnen eskimoteren – zonder uit te stappen in een omgeslagen kano overeind komen –  is in deze tak van sport van groot belang.De bal wordt gegooid met de hand of de peddel en degene die de bal in de hand heeft mag omgegooid worden.

De sport combineert facetten van diverse sporten met elkaar: snelheid, technische beheersing van de boot, kracht, tactisch inzicht en teambuilding. Vele kanoërs spreekt dit aan en zij maken de overstap naar het kanopolo. In Nederland wordt gespeeld in de Hoofdklasse, eerste, tweede, derde en jeugdklasse. Wat in Nederland Hoofdklasse heet, is internationaal de First Division. De eerste klasse heet daar Second Division. Omdat DKV een internationaal toernooi organiseert, heten de twee gespeelde klassen ook First en Second Division. DKV komt dit jaar aan de start met twee teams: het al jaren aan de top staande Hoofdklasseteam (8x Europees kampioen, 13x Nederlands kampioen) en het eersteklasseteam, bestaande uit voormalige Hoofdklassespelers en talentvolle recreanten.

De wedstrijden worden gevaren in de Cebecohaven bij de Deventer Kano Vereniging op drie speelvelden op zaterdag 1 juli van 9.00 tot 19.00 uur en op zondag 2 juli van 9.00 tot 15.30 uur. De finales op zondag worden gespeeld tussen 14.00 en 15.30 uur. Iedereen is beide dagen welkom bij de wedstrijden op het terrein van DKV (einde Gashavenstraat, afslag na de sluis richting Zutphen). Het toernooi levert spectaculaire wedstrijden en 24 uur per dag gezelligheid, met meer dan 25 deelnemende teams en zon 200 spelers.

 

Meer informatie over het kanopolotoernooi is te vinden op www.deventerkanovereniging.nl

en op www.canoepolodeventer.nl