Stedendriehoek

Internationale kunstenaars voor IJsselbiënnale bekend

DEVENTER/ZUTPHEN – Liefst 27 kunstwerken van internationale kunstenaars meanderen deze zomer langs de mooiste rivier van het land. De kunstwerken staan op bijzondere locaties in het IJssellandschap en in de Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; daar waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven. In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en visionaire toekomstbeelden tot nietsontziende doemscenarios.

Kunstenaars uit binnen- en buitenland kregen de uitnodiging om op speciale locaties een kunstwerk te maken. De relatie tussen de rivier als natuurlijk gegeven en als een door mensen beheerste waterweg in een klimatologisch veranderlijk tijdperk, is het uitgangspunt voor de kunstenaars. Zij laten zien dat er tal van manieren zijn om je met veranderingen te verhouden, ook als je ze niet in de hand hebt. De verhouding van kunstenaars tot de natuur, tot het landschap, is aan voortdurend wisselende omstandigheden onderhevig. De kunst verandert met het landschap mee. Dit leidt tot wensbeelden, wetenschappelijke experimenten of nieuwe woonvormen, diersoorten en gewassen.
Kunstenaar Peter de Cupere is gefascineerd door geur. Hij gebruikt geur als medium in zijn kunstwerken en is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde olfactorische kunsten. Voor de IJsselbiënnale maakt De Cupere een zeezoutbunker (zie afbeelding). Hij gaat daarbij uit van het extreme scenario dat de zeespiegel in de toekomst dusdanig stijgt, dat de hele IJsselvallei onder zeewater komt te staan. Daardoor zal de bestaande biodiversiteit verloren gaan. Zoet water wordt zout water. Voor dat toekomstbeeld gaat hij op zoek naar een utopische manier van overleven. Hij vervangt de dan verdwenen witte ijskappen op de Noord- en Zuidpool door witte zoutkappen, gewonnen uit de zee. Hij stelt zich een witte zoutnatuur voor, met planten, vruchten, groenten en bloemen van zout. Ze hebben allemaal een eigen geur en daarmee een eigen identiteit. Dit kunstwerk is straks te zien in Brummen.
Tijdens de IJsselbiënnale vindt een breed en veelzijdig activiteitenprogramma plaats, georganiseerd door meer dan 75 culturele initiatieven in de IJsselvallei. Dit kan een tentoonstelling zijn van lokale kunstenaars, een literair festival of een dans- of theatervoorstelling. Daarnaast sluiten gevestigde musea uit de vallei aan met een passend eigen programma.
Ruim zeventig partners in de regio hebben inmiddels aangegeven dit project te omarmen en concreet mee te willen werken. Dat zijn partners uit het bedrijfsleven, de publieke sector (overheden, waterschappen), toerisme en recreatie, cultuur, erfgoed, landschap etc. Voor veel van hen betekent de IJsselbiënnale een extra mogelijkheid om het eigen museum, bezoekerscentrum, project, evenement, fietsroutenetwerk, bedrijf, hotel, product etc. te promoten. Zo speelt de IJsselbiënnale deze zomer een verbindende rol in de IJsselvallei. Zie ook de website www.ijsselbiennale.nl