Stedendriehoek

Humor staat centraal bij Gedichtenwedstrijd 2017

DEVENTER – Theater Bouwkunde en de Bibliotheek Deventer houden voorafgaand aan de Poëzieweek 2017 in Nederland en Vlaanderen een gedichtenwedstrijd. Thema dit jaar is ‘humor’. Of, zoals Jules Deelder, de schrijver van het Poëzieweekgeschenk 2017 zonder omhaal zegt: “Humor en poëzie? Jawel!” Deventenaren worden uitgenodigd om een gedicht te schrijven over en/of met humor. Op 26 januari 2017 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Dichtersavond in Theater Bouwkunde. Inzenden kan tot 2 januari 2017.

Deelname aan de gedichtenwedstrijd is mogelijk in twee categorieën: jongeren van 13 tot 18 jaar en volwassenen. Het Etty Hillesum Lyceum (locatie Boerhaave) doet met zijn derdejaars studenten voor de vijfde keer mee aan de gedichtenwedstrijd.

Er zijn aan de wedstrijd natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld één gedicht per dichter, waarbij het gedicht niet eerder digitaal of op schrift is gepubliceerd. De dichter is woonachtig in de gemeente Deventer of omgeving, in een straal van 20 kilometer. Het gedicht heeft een maximale lengte van 30 regels. Als de jury constateert dat aan een van de gestelde criteria niet is voldaan, volgt diskwalificatie van het ingezonden gedicht. De jury ontvangt de gedichten geheel anoniem, om op deze wijze geheel onbevooroordeeld tot een keuze te komen. Uit alle inzendingen nomineert een deskundige jury acht gedichten per categorie. Er is een jury voor de jongeren en een voor de volwassenen, die elk ook een eigen juryrapport schrijven.

Genomineerden wordt gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de Dichtersavond op 26 januari 2017 in Theater Bouwkunde. Aan het einde van de avond worden de winnaars bekend gemaakt. De Dichtersavond wordt muzikaal opgeluisterd door jong en aanstormend talent uit Deventer. De eerste prijs is €100,- voor volwassenen en €75,- voor jongeren, aangeboden door de Bibliotheek Deventer. De tweede en derde prijs worden beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en De Inktpot. De winnende gedichten worden geplaatst op de websites en Facebookpagina’s van de Bibliotheek Deventer en Theater Bouwkunde.

Het gedicht moet vóór 2 januari 2017 binnen zijn bij de Bibliotheek Deventer en bij voorkeur digitaal. Je kunt je inzending eenvoudig uploaden via www.obdeventer.nl/dichtwedstrijd . Lukt dat niet, stuur het dan per post naar de Bibliotheek Deventer, Brink 70, 7411 BW Deventer.