Stedendriehoek

Het Laatste Avondmaal schittert in Deventer

DEVENTER – Op donderdag 3 november opent de Pop-Up expositie ‘Een echte Van Meegeren’ in het Stadhuis van Deventer. Deze gratis toegankelijke expositie is opgebouwd rondom het beroemde schilderij Het Laatste Avondmaal van de Deventer schilder en meestervervalser Han van Meegeren.

Deventer ontving vorige maand Het Laatste Avondmaal van de familie Schoemaker na de première van de film Een Echte Vermeer in de Deventer Schouwburg. Dit schilderij in de stijl van Vermeer is de grootste vervalsing van Van Meegeren ooit.
In 1941 werd het schilderij Het Laatste Avondmaal voor 1,6 miljoen gulden door kunstverzamelaar D.G. van Beuningen aangekocht als een echte Vermeer. Van Meegeren schilderde zijn vervalsing op een doek van de zeventiende-eeuwse schilder Abraham Hondius. Pas tijdens het proces tegen Van Meegeren in 1946 werd duidelijk dat het om een meesterlijke vervalsing ging. Kort na de uitspraak van het vonnis overleed Van Meegeren in 1947. De kunstverzamelaar J. van Caldenborgh kocht het schilderij in 1996 aan, zodat het als topstuk tentoongesteld kon worden op de Van Meegeren-expositie in de Kunsthal Rotterdam. Nadien kwam het schilderij in bezit van de bekende Deventer fabrikant Paul Schoemaker.

Van 3 november 2016 tot en met 5 februari 2017 is de Pop-Up expositie ‘Een echte Van Meegeren’ in de tentoonstellingsruimte van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, te zien. De productie van deze expositie is in handen van het Deventer Verhaal, verantwoordelijk voor erfgoed in Deventer. De film Een Echte Vermeer is vanaf dezelfde datum, 3 november, dagelijks te zien in Filmhuis De Keizer. Openingstijden van de expositie zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdagavond van 8.00 tot 20.00 uur.