Stedendriehoek

Gratis toegang totnexpositie in Stadsetalage

DEVENTER – De gemeente Deventer maakt het samen met Deventer Verhaal vanaf heden mogelijk dat iedereen de expositie over Gerard ter Borch gratis kan bezoeken. Er is dus geen enkele drempel meer om het topstuk De Magistraat – de ‘Nachtwacht van Deventer’ – te bezoeken. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen in de Stadsetalage. De expositie duurt tot en met zondag 27 augustus.

2017 Is een jaar met een dubbel jubileum. Het is het 400e geboortejaar van Gerard ter Borch, de beroemdste schilder van Deventer. Daarnaast is het de 350e verjaardag van De Magistraat, het imposante groepsportret dat de schilder in 1667 opdracht van het stadsbestuur vervaardigde. Dit grote groepsportret van De Magistraatis uniek in zijn soort en door zijn vergulde lijst werkelijk ‘magistraal’ van uitstraling. Het schilderij is karakteristiek voor de strenge, sobere Deventer portretstijl die Ter Borch hier ontwikkelde, volstrekt anders dan wat elders in De Republiek gangbaar was. De heren in het zwart vertegenwoordigen het goede en rechtvaardige bestuur en worden prachtig omlijst door allerlei symbolen daarvan. Gerard ter Borch was bij uitstek de schilder van de Deventer elite. Elke donderdag is er om 12.00 uur een gratis rondleiding van een half uur.
“Maak een selfie in een schilderij van Ter Borch en wandel een uurtje met hem mee. In het tentoonstellingsboekje staat een wandeling die langs gevels in Deventer gaat waar de hoofdrolspelers uit de tentoonstelling woonden of werkten. In talloze huizen hingen schilderijen van Ter Borch aan de wand, soms wel zes!” aldus een woordvoerder.

De expositie is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur, ook in het weekend. Gesloten op Hemelvaartsdag en de beide pinksterdagen.