Stedendriehoek

Fototentoonstelling Toendra Joekagieren

SCHALKHAAR – De Toendra Joekagieren wonen ver boven de poolcirkel in Siberië met ‘s winters temperaturen tot min 50 graden Celsius, ‘s zomers soms tot boven de plus 30. Een klein deel van hen leidt een nomadenbestaan als rendierherder of jager, of leeft in nederzettinkjes op de toendra. De anderen wonen in een dorp of stad.

De Toendra Joekagieren zijn het oudste en oorspronkelijk grootste inheemse volk van noordoost-Siberië; nu vormen ze een van de kleinste minderheidsvolkeren. Van de 700 Toendra Joekagieren spreken slechts ongeveer 60 de taal nog. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben de met uitsterven bedreigde gelijknamige taal onderzocht en beschreven. Daarbij zijn foto’s en een film gemaakt.

In de School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2 in Schalkhaar, zijn tot en met 2 september prachtige foto’s te zien, gemaakt door Cecilia Odé tijdens haar veldwerk op de toendra. De tentoonstelling geeft een impressie van het leven van de Toendra Joekagieren.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, of na afspraak. Voor meer informatie, zie de website www.schoolvanfrieswijk.nl