Stedendriehoek

Fietsweek Deventer beleeft primeur

DEVENTER – De Fietsweek Deventer wordt gehouden van zaterdag 22 tot en met vrijdag 28 oktober. Voor deze eerste editie zijn er door Sportbedrijf Deventer tal van evenementen georganiseerd. Van Ladies ride tot wielerclinic en van E-bike demodag tot een prachtige herfstrit.

 

De bakermat van de fiets en het sportief fietsen ligt in Overijssel. In 1869 werd de eerste Nederlandse fietsfabriek Burgers in Deventer opgericht. De eerste Nederlandse wielerclub Immer Weiter werd in 1871 eveneens in Deventer opgericht. In Overijssel vindt elk type fietser aantrekkelijke fietsroutes en parcoursen. Ruimte, rust en actieradius. Landerijen, bossen, heidevelden, heuvels en waterrijke landschappen. Thema’s die gedurende Fietsweek Deventer naar voren komen zijn veiligheid, gezondheid en mobiliteit. Hiermee worden jong en oud op recreatieve en sportieve wijze verbonden met de fiets. Sportbedrijf Deventer wil met de Fietsweek Deventer iedereen in beweging krijgen. Joost ten Bulte, Manager Sportief Deventer: “Elke dag kun je de fiets pakken. Als je boodschappen gaat doen, als je de kinderen naar school brengt of als je naar je werk gaat. We hopen dat de Fietsweek Deventer de aftrap wordt voor 365 dagen fietsen per jaar. Sportbedrijf Deventer is de samenwerking aangegaan met DRV De Zwaluwen; hierdoor stimuleren we ook het structurele fietsen in georganiseerd verband.” Op de eerste dag van de Fietsweek Deventer, op zaterdag 22 oktober, vindt de opening plaats van de Immer Weiter-brug. De brug is vernoemd naar de oudste fietsclub van Nederland, die in Deventer is ontstaan. In De Scheg is er op dezelfde dag een expositie over de Immer Weiter en de fietsgeschiedenis van Nederland.

 

Diverse fietsmomenten
Tijdens de fietsweek zijn er voor de jeugd wielerclinics en fietslessen. Verder is er een Ladies ride over de Holterberg, een ATB-clinic voor G-renners en een prachtige Herfstrit. Voor wie na het fietsen de benen wil strekken, staat er ook nog een Wielercafé bij De Hip op het programma. Om forenzen te motiveren om vaker met de fiets naar het werk te gaan, is er een presentatie van de Slim & Snel app. Daarnaast is het mogelijk om e-bikes te testen tijdens de E-bike demodag, die tot stand is gekomen in samenwerking met Fietsspecialist Riesewijk. Fietsweek Deventer.

 

Deel jouw fietsmoment
Ten Bulte: “Heb jij een leuke, gekke of gewoon een hele mooie fietsfoto gemaakt tijdens Fietsweek Deventer? Deel deze via de Facebookpagina van Sportbedrijf Deventer (#fietsweekdeventer) en maak kans op een Action Pro camera! Deze is beschikbaar gesteld door Riesewijk fietsen uit Deventer. Je kunt je foto’s insturen van 22 tot en met 28 oktober.” De deelname aan alle fietsevenementen is kosteloos. Wel is aanmelden gewenst. Meer informatie is te vinden op de website www.fietsweekdeventer.nl.