Stedendriehoek

Fiets Koning Willem III in Museum De Waag

Hans van de Stouwe en Theo de Kogel met de bijzondere Vélocipède. (Foto: Hans de Haan)

DEVENTER – De hernieuwde belangstelling voor de fiets in Overijssel heeft geleid tot een ontdekking. Een bijzondere Burgers Vélocipède blijkt eigendom te zijn geweest van Koning Willem III.

Het plan ‘365 Dagen Fietsen in Overijssel’ en het opnieuw leven inblazen van de allereerste sportieve wielerclub van Nederland, Immer Weiter, veroorzaken een impuls voor het fietsen in Overijssel. Immer Weiter werd in 1871 opgericht door vijf jonge studenten. Overijssel is daarmee de bakermat van het fietsen en de fiets.

In 1869 werd in Deventer de eerste rijwielfabriek in Nederland opgericht: Burgers. Eind maart werd in Museum De Waag te Deventer een expositie geopend over de industriële en culturele geschiedenis van Deventer. De hernieuwde belangstelling voor het fietsen en de fiets leidde tot nader onderzoek van een van de eerste fietsen ooit gemaakt in Nederland: een Burgers Vélocipède type Doordraaier uit 1870. Vélocipède-liefhebbers Theo de Kogel en Hans van de Stouwe onderzochten de diverse aangebrachte kenmerken en konden de fiets herleiden naar Paleis Het Loo. Koning Willem III heeft de fiets omstreeks 1880 bereden. Het rijwiel is vermoedelijk in de eerste helft van de 20e eeuw door de Koninklijke familie geschonken aan fabrikant Burgers. Vanaf 1961 is de fiets in het bezit van Museum De Waag.

Deze en diverse andere bijzondere Vélocipèdes en fietsen zijn te bewonderen in Museum De Waag, Brink 56 te Deventer (maandag gesloten).