Stedendriehoek

Etmaal hoopvol wandelen voor KWF

SCHALKHAAR – In het weekeinde van 24 en 25 juni gaan zeventien teams de uitdaging aan voor de SamenLoop voor Hoop Deventer. Dat is een 24-uurs estafetteloop, die plaatsvindt op de voetbalvelden van SV Schalkhaar aan de Horsterhoekweg 9. Een keur aan vrijwilligers zorgt onder de vlag van het KWF voor 24 uur bezinning, herdenking en hoop voor de ziekte kanker. De estafetteloop wordt omlijst met een programma van muziek, dans en andere activiteiten.

Er wordt niet alleen gewandeld; de teams zorgen samen ook voor een markt met kraampjes waar men zich kan laten schminken, een tattoo (nep) kan laten zetten, of kan genieten van een suikerspin, pannenkoeken, smoothies, thee en koffie. Allerlei handgemaakte spullen worden aangeboden. Er zijn zelfs workshops over gezondheid en schoonschrijven. Het gehele wandelterrein is rookvrij. Er zijn leuke activiteiten en lokale artiesten zorgen voor optredens. Alle opbrengsten van alle activiteiten zijn voor het KWF. De vorige SamenLoop voor Hoop Deventer in 2015 leverde ongeveer 20.000 euro op, dit keer zetten de organisatoren in op een streefbedrag van 30.000 euro.

De eregasten bij SamenLoop voor Hoop zijn 24 (ex-)kankerpatiënten. Deze ‘survivors’ zijn 24 uur het middelpunt en worden in het zonnetje gezet. Samen met burgemeester Andries Heidema vertrekken zij zaterdagmiddag 24 juni om 13.30 uur in oldtimers vanaf de Oorspong (Spanjaardsdijk 68 te Schalkhaar) naar de voetbalvelden van SV Schalkhaar, waar zij de 24-uurs estafetteloop openen. Tegelijkertijd zingt Jorik Burema het openingslied ‘Take Me To The Water’, onder begeleiding van dansers Patricia en Sanne. Op dat moment komen de ongeveer 300 wandelaars, elkaar afwisselend, in beweging voor de 24-uurs estafetteloop.

Ook voor kinderen is er een loopprogramma. Die beperkt zich tot 24 minuten en begint zaterdagmiddag om 16.00 uur. De  kinderen worden tijdens de loop begeleid door de mascotte Kicky van het EK voetbal voor vrouwen, dat dit jaar in Nederland plaatsvindt, en ook in Deventer. Een van de hoogtepunten in dit weekend is de Hollandse Avond, die zaterdagavond om 20.00 uur begint.

 

Kaarsenceremonie

Het indrukwekkendste deel van het weekend is toch wel de kaarsenceremonie. Honderden brandende kaarsen in kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen geven de Schalkhaarse voetbalvelden een magische gloed waar je stil van wordt. In die stilte gaan overlevenden hun ervaringen voordragen over de ziekte kanker. Ook delen nabestaanden van overledenen hun herinneringen met de omstanders. Deze ‘nachtwake’ wordt afgesloten met het SamenLoop-lied Hallelujah van Leonard Cohen.

Na een doorwaakte nacht, ondersteund door rustige muziek verzorgd door diverse dj’s, krijgen de wandelaars en omstanders zondagochtend vanaf 08.30 uur de gelegenheid hun spieren los te gooien met ochtendgymnastiek. Daarna wordt de rest van de ochtend omlijst door diverse zangkoren en muziekverenigingen. De laatste tien minuten tot het slot, zondagmiddag om 14.00 uur, zingt Peter Manier samen met de wandelaars en omstanders het lied ‘Youll Never Walk Alone’.