Entertainment

Regionale popsector slaat handen ineen

DEVENTER – Snelle, Jeangu Macrooy, Rico & Sticks, De Sluwe Vos en Rob ‘Wie is de Mol?’ Dekay (zie foto). Deze welbekende artiesten hebben één ding gemeen: zij zijn allemaal begonnen in het oosten van ons land.

De regio barst van het muzikale talent, net als van instellingen om dit talent te ondersteunen, zoals productiehuizen, poppodia, poppunten, conservatoria en showcasefestivals. Samen slaan ze nu de handen ineen om talentontwikkeling in de Oost-Nederlandse popsector optimaal te organiseren met het convenant ‘Van Basis tot Booster’.

DNA
Oost-Nederland toont zich de laatste jaren meer en meer als een plek waar makers elkaar vinden, waar ideeën ontstaan en waar samenwerking in het DNA lijkt te zitten. Er beweegt iets in het oosten, en de lokale popsector ziet een kans om deze beweging verder aan te wakkeren en de onderlinge expertises met elkaar te verbinden. Zo krijgt het lokale talent nog meer gelegenheid om zichzelf te ontwikkelen en kunnen nieuwe muzikale grootheden opstaan.

Juiste ondersteuning
“We willen ervoor zorgen dat Oost-Nederlandse talenten zo optimaal mogelijk hun weg vinden naar de juiste ondersteuning”, aldus Dennis Platvoet van De Nieuwe Oost | pop in Deventer. Deze talentontwikkelaar is de aanjager van het gloednieuwe convenant, dat in nauwe samenwerking met de poppartners in Overijssel en Gelderland tot stand is gekomen. Het partnerschap heeft als ambitie om talent te stimuleren: artiesten te laten groeien en zo het Oost-Nederlandse poplandschap een boost te geven. Zo is een actieve samenwerking afgesproken om op de podia ook meer de ruimte te geven voor lokaal talent.

Het oosten is volgens het spreekwoord de richting die de wijsheid brengt. In het huidige muzieklandschap van Overijssel en Gelderland, is die bekwaamheid uit het oosten er daadwerkelijk te vinden. Naast de grote poppodia Doornroosje, Luxor Live, GIGANT, Burgerweeshuis, Hedon en Metropool, zijn er drie productiehuizen/ontwikkelinstellingen (De Nieuwe Oost | pop, Hedon Productiehuis en De Basis) die zich richten op talentontwikkeling. Ook kennen beide provincies een eigen poppunt, conservatorium ArtEZ en een uitgebreid netwerk van speel-, oefen- en maakplekken.