Entertainment

Deventer smult van muziek in de keuken

DEVENTER – Muziekliefhebber Gerrit Heetveld stelt al meer dan vijf jaar op vrijwillige basis zijn huis open voor optredende singer-songwriters. Op vrijdag 2 september is er een eenmalig groot optreden van de Hot Pueblo Band aan de Molenbelt.

“Het is het eerste zogenoemde ‘keukenconcert’ van het nieuwe seizoen. De Hot Pueblo Band is een echte Deventer formatie met Fred de Lange (bas), Roy Nolten (leadzanger), Victor Macare (gitaar), Jules Rambonnet (gitaar) en Harry Timmerman (drums). Zij spelen covers van bands die je net als de bandleden zelf tot de klassiekers kunt rekenen. Het repertoire bestaat uit rock ‘n roll, ballads, soul en nog veel meer.”

In de keuken van Gerrit Heetveld zit muziek en dan bedoelen we niet dat kok Gerrit zingend achter het fornuis met potten en pannen rammelt. Meer dan vijf jaar lang houdt de muziekliefhebber namelijk ‘keukenconcerten’. “Het zijn optredens voor familie en vrienden. Kleinschalig met getalenteerde singer-songwriters, op basis van een vrijwillige bijdrage”, vertelt de Deventenaar over de optredens.

Gerrit Heetveld zet hoed op tafel voor singer-songwriters

“Het ontstond eigenlijk bij toeval. In 2016 speelde in een café in de binnenstad de Canadese singer-songwriter Sarah Smith. Een vriendin van mij had met Sarah afgesproken om na die tijd nog wat te jammen in een andere kroeg, maar de eigenaar van de kroeg waar ze op dat moment speelde was daar helemaal niet blij mee, want hij had haar graag zelf langer ingehuurd. Toen besloten wij om naar mijn huis aan de Molenbelt te gaan. Het initiatief sloeg aan en in mijn vriendenkring bevinden zich nogal wat muzikanten die het wel leuk leek om dit op reguliere basis te doen. Het idee om bands in te huren, dát leek me helemaal niets. Toen bedacht ik het concept van ‘de hoed’: gewoon een hoed op tafel voor een vrijwillige bijdrage. Hoeveel daar gemiddeld in zit? Géén idee, maar de muzikanten geven aan dat ze tevreden zijn en dan ben ik dat ook.”

Groot netwerk
Het keukenconcert in het huis van Gerrit is één keer per maand, van september tot mei. Gerrit weet zijn ‘gasten’ steeds te verrassen met talent van ver over de grenzen. “Ik ken iemand uit Duitsland die in het grensgebied tours organiseert voor singer-songwriters uit Ierland, Engeland en Schotland. Die muzikanten hebben weleens een gaatje in hun agenda en dan komen ze hier optreden. Ik organiseer dit samen met Bas de Groot. Het is ons zelfs gelukt om mensen uit Noord-Amerika en Israël in de keuken te krijgen. Het genre is folkachtige blues,  dat past wel bij de meeste singer-songwriters. Het is over het algemeen allemaal unplugged, heel af en toe wordt de gitaar iets versterkt.”

Jubileum
Corona zorgde ervoor dat de klad kwam in de continuïteit van de optredens, maar Gerrit en Bas kijken toch met vertrouwen uit naar een nieuwe reeks. “De beperkingen van covid lijken achter ons te liggen, dus wij starten met veel plezier het zesde seizoen van de keukenconcerten. We trappen af met de viering van ons ‘uitgestelde vijfjarige jubileum’. Dit doen we op 2 september tijdens de seizoensopening met een optreden van de favoriete Deventer formatie: Hot Pueblo Band. Deze speciale avond kiezen wij in samenwerking met onze buren voor een andere formule. Guido en Mireille stellen hun hal ter beschikking, hierdoor kunnen we rond de honderd mensen ontvangen. Onze insteek is om iedereen die de afgelopen vijf jaren betrokken is geweest bij de keukenoptredens, persoonlijk uit te nodigen. Ook fans van de Hot Pueblo Band kunnen zich aanmelden via mijn mailadres: gerroel21@gmail.com