Stedendriehoek

Dickens Kabinet toont pronkstukken schrijver

DEVENTER – ‘Humbug’! Deze bekende uitspraak die ‘onzin’ betekent, komt van Ebenezer Scrooge, één van de bekendste creaties van Dickens. Altijd chagrijnig, gierig en onaardig tegen iedereen die hij tegenkomt. Tot kerstavond. Scrooge komt thuis en ziet de geest van Jacob Marley, zijn overleden compagnon die drie geesten aankondigt. De geest van het verleden, het heden en de toekomst. Scrooge wordt meegevoerd door de geesten, die hem zijn gierige inborst laten zien. Scrooge komt tot het besef dat het anders moet en dat het anders kan, op kerstdag!

Elk jaar staat Deventer in het teken van Dickens. Twee dagen lang zijn de Walstraat en aangrenzende straten, in het Bergkwartier, het decor van de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870. Deze periode stond voor prachtige kleding, die tijdens het Dickens Festijn dan ook in groten getale en in vol ornaat aanwezig zijn.

Liefhebbers kunnen nu al eerder genieten van de pracht en praal van deze periode. Het Charles Dickens Kabinet, een permanente expositie, bestaat uit een groot aantal pronkstukken van de indrukwekkende Dicken- collectie van Emmy Strik. Zij is initiatiefneemster van het Dickens Festijn. De expositie laat naast kostuums ook talrijke boeken zien, waaronder een aantal eerste drukken, beeldjes van Dickens-karakters, prenten en een volledig met Dickens-servies gedekte tafel. Het Kabinet is sinds kort te bewonderen in De Oude Vrouwengevangenis aan Walstraat 20, waar ook de kledingcollectie voor het Dickens Festijn is ondergebracht.

Charles Dickens is zelf ook aanwezig. Oké, dan in de vorm van een borstbeeld van de schrijver. Dit borstbeeld is speciaal gemaakt voor de 200e geboortedag van Charles Dickens in 2012. Emmy: “Ik had al een aantal boeken in mijn bezit toen het Dickens Festijn zijn eerste editie begon. De rest van de collectie heb ik in de loop der jaren opgebouwd.”
“Het is de bedoeling dat het Kabinet iedere vrijdag en zaterdag open is voor bezoekers en daarnaast op afspraak. De entree is 5 euro per persoon en vanaf vier personen 2,50 euro. Het is ook mogelijk een arrangement te boeken, waarbij het Kabinet wordt bekeken, maar ook een stadswandeling en een lunch, uiteraard in Engelse stijl, het geheel compleet maken.

Het Charles Dickens Kabinet draait geheel op basis van vrijwilligers en de VVV Deventer, die betrokken is bij de uitvoering van het Kabinet en bij het Dickens Festijn, is dan ook op zoek naar extra vrijwilligers die één of meerdere dagdelen willen meewerken. Meer informatie over Het Dickens Festijn en het Kabinet: http://www.dickensfestijn.nl/dickens-kabinet . Wil je als vrijwilliger meewerken, geef je dan op bij de VVV Deventer via e-mail: secretariaat@vvvdeventer.nl