Stedendriehoek

Deventer Ziekenhuis voert thuishemodialyse voortaan zelf uit

DEVENTER – Het Deventer Ziekenhuis voert per 1 januari zelf de thuishemodialyse voor patiënten in deze regio uit. Dit betekent dat thuisdialysepatiënten de noodzakelijke opleiding en faciliteiten van het ziekenhuis zelf krijgen. Daarmee wordt de dialysezorg nog dichter bij de patiënt gebracht.

Het ziekenhuis biedt een veelheid aan dialysebehandelingen. Enkele ervan – zoals nachtdialyse en om-de-dag-dialyse – zijn erop gericht de patiënt zoveel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid te geven. Sinds vier jaar biedt het ziekenhuis patiënten de mogelijkheid om naast de medische zorg ook in Deventer opgeleid te worden voor thuisdialyse. In totaal zijn zo al 25 mensen opgeleid.

De uitvoering van de behandeling thuis was in handen van Dianet Utrecht. Dit neemt het Deventer Ziekenhuis nu zelf ter hand. Dit betekent dat in samenwerking met een leverancier thuis bij de patiënt apparatuur en voorzieningen worden geplaatst. Patiënten die thuis willen en kunnen dialyseren, krijgen van het ziekenhuis tevens de opleiding over de werking van dialyseapparatuur. Bij thuisdialyse is altijd begeleiding nodig. Patiënten kunnen thuis zelfstandig dialyseren als hun partner een opleiding (in het Deventer Ziekenhuis) heeft gehad. De begeleiding kan ook verzorgd worden door een dialyseverpleegkundige van het ziekenhuis. Die komt daarvoor dan ook thuis bij de patiënt. Met het nieuwe aanbod speelt het Deventer Ziekenhuis in op de wens van een groeiende groep patiënten die graag thuis dialyseert. Naar verwachting zal op termijn twintig procent van de nierpatiënten in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen dialyseren. De dialyseafdeling verwacht met het nieuwe aanbod meer patiënten aan te trekken van buiten het eigen verzorgingsgebied.