Stedendriehoek

Deventer wil wereldrecord koekhappen

DEVENTER – Deventenaren zien hun domicilie als dé koekstad van Nederland, met Deventer Koek en in het verleden circa veertig koekfabrieken. Het Guinness World Record koekhappen staat niet op naam van Deventer, maar daar wil de Junior Kamer Deventer (JKD) verandering in brengen. Op zondag 25 juni willen de leden van de JKD met alle Deventenaren het huidige record van bijna 1.500 koekhappers verbreken. Ook het officieuze record van bijna 2.000 koekhappers moet – uiteraard – verbroken worden.

De JKD wil een verbindend evenement organiseren voor heel Deventer. Iedereen mag komen happen. Burgemeester Andries Heidema zal het spits afbijten aan de Welle, waarna de route van circa twee kilometer door de mooie binnenstad van Deventer gaat en eindigt op de Brink. De koekhap-estafette loopt dwars door de Lebuïnuskerk en het nieuwe stadhuis. Alle deelnemers krijgen een vaste plek in de route. Vanaf de Welle begint iedereen vlak na elkaar te happen, zodat een soort domino-effect ontstaat. Dit alles wordt gefilmd vanaf de grond en vanuit de lucht. De film gaat in première tijdens Film op de Brink in augustus.

Goed doel
De organisatie werkt nauw samen met het goede doel van het evenement: Stichting Present Deventer. Naast het behalen van het wereldrecord wordt ook geld ingezameld voor dit goede doel. Het initiatief wordt door de gemeente, verschillende bedrijven en andere organisaties gesteund. Tot nu toe leveren alle bedrijven hun producten en diensten gratis aan, waardoor alle donaties vrijwel volledig ten goede komen aan het goede doel. Voor alle bedrijven geldt: iedereen is welkom. De organisatie streeft ernaar het evenement zo toegankelijk mogelijk te maken voor bedrijven van alle soorten en maten.

Spelen op de Brink
Naast het wereldrecord koekhappen is er van alles te doen op zondag 25 juni in de binnenstad van Deventer. Zo is er Spelen op de Brink, organiseert Sportbedrijf Deventer samen met allerlei sportverenigingen andere recordpogingen op de Brink en start om 15.00 uur Rendez-vous Nederpop en om 16.00 uur het Muziekhuis Popconcert.

Het is de bedoeling dat diverse ludieke acties langs de route georganiseerd gaan worden om het evenement verder aan te kleden. Iedereen die een leuk idee heeft kan contact opnemen met de organisatie via e-mail info@heeldeventerhapt.nl.

Tickets
Deelname is volledig gratis, maar deelnemers moeten wel een online e-ticket bestellen. Zo kan de organisatie ervoor zorgen dat er voldoende koeken zijn. De inschrijving is geopend. “Lust je geen ontbijtkoek of ben je allergisch? Dat is voor ons geen probleem. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of op de website www.heeldeventerhapt.nl.”