Stedendriehoek

Daniël de Brouwerschool blinkt uit in kwaliteit

WILP – Daniël de Brouwerschool in Wilp kreeg onlangs opnieuw het predicaat Excellente School. Sinds 2013 weet zij deze titel te prolongeren. Het predicaat Excellente School 2022-2025 voor SO en VSO is volgens de jury verdiend voor de doorontwikkeling van het excellentieprofiel.

De school voor speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs is trots en blij dat ze weer twee  predicaten heeft verdiend. ‘Door in de achterliggende jaren consistent vanuit een eigen heldere, doordachte en opbrengstbewuste onderwijsvisie te werken, lukt het de schoolleiding, de onderwijsstaf en het schoolteam de kwaliteit van het onderwijs naar een nog hoger niveau te tillen’, staat in het juryrapport te lezen. Directeur Anneke Huiskamp nam in het bijzijn van leerlingen, collega’s en genodigden het gevelbordje met daarop de tekst Excellente School 2022-2025 in ontvangst.

Leerling Roemer Pricker: ‘Als je doorzet kom je er wel’

Excellent
Voor Roemer Pricker (19) was het dubbel feest, want zijn schooltijd zat er voorgoed op. Glunderend nam hij afscheid op de school voor moeilijk lerende kinderen op Landgoed de Lathmer. ’s Ochtends had hij gehoord dat hij was aangenomen op zorgcentrum Humanitas. Een baan bij Bio Vakantieoord voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind in Arnhem, had hij óók al in de zak. “Dertien jaar heb ik hier op school gezeten. In het begin kwam ik met het busje. Toen ik hier leerde fietsen, ging ik vanaf mijn 15de liever met de fiets. Het is wel drie kwartier fietsen, maar beter dan met het busje, want die maakt overal tussenstops. Ik heb als kind, toen ik ongeveer één jaar was, vier herseninfarcten gekregen door TBC, lag een tijd in coma en raakte halfzijdig verlamd. Niet aangeboren hersenletsel dus. Ik doe er alles aan om mijn conditie te verbeteren. Ik doe ook veel aan rugby. Veel sporten heeft mij geholpen om goed te kunnen bewegen. Ik vind dat het woord excellent zeker bij deze school past. Ik heb hier veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met mensen met een beperking. Ik heb hier ook leren rekenen, schrijven en fietsen en houtbewerking en werken in de tuin. Ik wilde altijd dokter worden, net zoals mijn vader. Dat wil ik eigenlijk nóg wel heel graag, maar dat lukt niet op deze school. Je leert hier wel veel andere dingen, zoals EHBO.”

Iedereen is gelijk
Een klasgenoot van Roemer luistert mee en knikt instemmend. “Dit is een hele goede en gezellige school. Iedereen is gelijk. Ik heb op twee andere scholen gezeten en daar werd ik gepest. Nu niet meer.” Roemer wordt overladen met cadeaus en loftuitingen. Iedereen is het erover eens dat de slogan ‘Als je doorzet kom je er wel’ Roemer ten voeten uit schetst. “Doorzetten zit niet bij iedereen in het bloed, maar bij Roemer wél”, weet Bowen die zelf nog een paar jaar op de Daniël de Brouwerschool moet blijven. Ook Sil van Dis, die samen met adjunct-directeur Jacintha Livestroo op de foto staat, moet nog een jaar scholing volgen. “Daarna ga ik ICT doen, richting grafisch ontwerp. Fotograferen vind ik ook heel erg leuk. Dat doe ik nu vaak voor de Daniël de Brouwerschool.”

Uitstroomprofielen
De Daniël de Brouwerschool werkt met uitstroomprofielen. Dit beschrijft welke begeleiding de leerling nodig heeft op het moment dat hij of zij werknemer wordt. Het uitstroomprofiel is een onderdeel van het ontwikkelingsperspectief. Uitstroomprofielen zijn bijvoorbeeld: dagbesteding, arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk, betaalde arbeid of vervolgonderwijs met een beroepsopleiding. Iedere leerling die met een baan of een vervolgopleiding de school verlaat, krijgt een afscheidsreceptie aangeboden op school. Ook ontvangt de leerling het getuigschrift Daniël de Brouwerschool. Vanaf begin dit jaar ontvangt iedere leerling een wettelijk erkend schooldiploma. Voor meer informatie: www.danieldebrouwerschool.nl