Stedendriehoek

COLUMN Peter van den Boom | Communicatie abc’tje

Wil je draagvlak creëren of tenminste enig begrip voor een ontwikkeling die hoogstwaarschijnlijk weerstand zal oproepen? Communiceer dan tijdig met de betrokken partijen. Dat is zo’n beetje les één uit de communicatiebijbel. Zou voor de communicatieafdeling van de gemeente Deventer een abc’tje moeten zijn. Toch gaat het regelmatig mis, niet alleen bij grote projecten als de bouw van een stadskantoor of filmhuis maar ook bij zaken op wijkniveau. 

Onlangs werd bekend dat een speelveldje, volgens de omwonenden erg in trek bij vooral jonge kinderen in de wijk Spikvoorde, onderdeel van de Vijfhoek, zal verdwijnen. Het zal worden volgebouwd door woningbouwvereniging Ieder1. Op zich is daar niets mis mee, de bestemming van die groenstrook was altijd al ‘wonen’ en iedereen weet dat. Alleen, het laatste bericht van de gemeente over een mogelijke invulling dateert uit 2015, toen er ook al bouwplannen waren. Maar er gebeurde niets. De gemeente nam ook niet de moeite om de buurt te informeren over het, om welke reden dan ook, afblazen van die plannen.

Wie zo communiceert, creëert geen draagvlak
Nu heeft de gemeente de buurt geïnformeerd dat het perceel is verkocht aan Ieder1. De bewoners voelen zich overvallen omdat de afspraak was dat ze tijdig zouden worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen en over de invulling van het perceel mochten meedenken. Wie zo communiceert met haar burgers hoeft dus niet verbaasd te zijn over een gebrek aan draagvlak.
De gemeente wijst op de schaarste aan bouwkavels terwijl de vraag naar woningen enorm is. Maar daarvoor hebben we toch grootschalige bouwlocaties zoals Steenbrugge? Het bouwen van een paar woningen op een stukje groen lost de woningnood niet op. Voortschrijdende inzichten over klimaatverandering laten juist zien dat we het wijkgroen hard nodig hebben om de kans op wateroverlast te beperken. Bovendien is het vreemd om van burgers te vragen om hun tuintegels te lichten als je zelf elke postzegel groen laat volbouwen. Gemiste kans…