Stedendriehoek

Charles Dickens herleeft in Bergkwartier

DEVENTER – Zwervers, dronkaards, engerds, schoorsteenvegers, weeskinderen, kantoorklerken, deftige notabelen, Christmas Carol Singers en natuurlijk alle bekende figuren uit de boeken van Dickens; ontmoet ze tijdens het Dickens Festijn op zaterdag 17 en zondag 18 december. De tijd van Queen Victoria, die uiteraard aanwezig is. De tijd van sociale tegenstellingen. De tijd van rijkdom en armoede. Waan je in de 19e eeuw, geniet van glühwein, warme chocolademelk, broodjes vlees, kijk in de dreigende ogen van Scrooge, maak snel plaats voor de weeskinderen die je aan de kant vegen met hun bezems of de kudde schapen die met de herder door de straten loopt. En hoort u de klok luiden, ga dan op het geluid af. De geest van Jacob Marley zal dan te zien zijn.

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870. Hij is de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. Het is kerstavond. Iedereen maakt zich op de feestdagen, arm of rijk, iedereen is in een feestelijke stemming. Iedereen, behalve Scrooge. Hij haat kerst. “Humbug!”, is het enige dat hij erover te zeggen heeft. ‘Onzin’ vindt hij het. Gierig, onaardig en hatelijk gaat Scrooge door het leven. Tot kerstavond, als hij thuis komt en de geest ziet van Jacob Marley, zijn overleden compagnon. Hij wil de ogen van Scrooge openen. Marley voert Scrooge mee door de Geesten, die van het Verleden, het Heden en de Toekomst. Als Scrooge alle beelden tot zich door laat dringen, komt hij tot het besef dat hij zal moeten veranderen om niet net zo te eindigen als Marley, als geketende geest. Vooral de Geest van de Toekomst boezemt Scrooge pas echt angst in. Hij laat Tiny Tim zien, de kreupele zoon van een arme klerk bij Scrooge op kantoor. Met geen geld voor eten en kolen laat de geest zien dat Tiny Tim is overleden. Scrooge, zelfs hij, is ontdaan en na deze avond is hij dan ook een ander mens.

Twee dagen in Engelse sferen
Op zaterdag 17 en zondag 18 december komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Het historische Bergkwartier wordt omgetoverd tot een 19e-eeuwse Engelse stad. Duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen, de geur van punch en de prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Het Dickens Festijn vindt voor de 26e keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 135.000 bezoekers. Het festijn speelt zich af in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

Nominatie
In oktober van dit jaar is de 25e editie van het Dickens Festijn in Deventer door de Nationale Evenementenprijzen genomineerd voor de prijs Beste Publieksevenement van Nederland’.
Tiny Tim sluit het verhaal af met de legendarische woorden: God bless us every one! (God zegene ons ieder van ons!). Informatie: www.dickensfestijn.nl