Stedendriehoek

Activia in goede flow: ‘Samen zijn wij de vereniging’

Van links naar rechts de bestuursleden Jaap Broeils, Richard Oosterwegel en Pauline Achtereekte.

TWELLO – Niet veel mensen weten dat voetballers Bert van Marwijk en Jan Michels hun eerste balletje trapten bij Activia. De velden en het clubhuis van de roodwitte ‘dorpsclub’ bevinden zich aan de Vermeersweg 12, tussen de Deventer wijk De Worp en buurtschap Steenenkamer (gemeente Voorst).

Het vlaggenschip speelt in de derde klasse zondag, maar er zijn meer teams die niet alleen op zondag maar ook op zaterdag uitkomen. Voorzitter Pauline Achtereekte: “We staan voor plezier maar natuurlijk is prestatie ook belangrijk. Gezelligheid en oog voor elkaar staan bij ons hoog in het vaandel. Ik heb de afgelopen coronajaren ook best wel pijn in de buik gehad als ik dacht aan al onze leden voor wie de sociale functie door corona wegviel.”

Negentigjarig bestaan
Vorig jaar bestond de club op Sportcomplex De Schoapenweide negentig jaar, maar kon er geen aandacht aan het jubileum besteed worden. Penningmeester Jaap Broeils had geluk. Zijn huldiging door de KNVB voor 25 jaar trouwe dienst als penningmeester kon nog wel doorgang vinden. “Ik denk dat ik een beetje tot een uitstervend soort behoor. Wij hebben trouwens heel veel trouwe leden. Bijna ieder jaar is er wel iemand die meer dan zestig jaar lid is van de club. We gaan het druk krijgen de komende algemene ledenvergadering, want die hebben we al twee jaar niet meer kunnen houden en er staan een hoop jubilarissen op de lijst.”
Secretaris Richard Oosterwegel knikt: “We hopen de bijeenkomst deze zomer te kunnen houden. Ik ga dan stoppen. We hebben al een opvolger, maar wie dat is houden we nog even onder de pet, want eerst moet de ledenvergadering nog instemmen. Ik ben al lid van de club sinds mijn zesde jaar. Ik ben nu 54, dus ik loop al een aardig tijdje mee hier.”

Verjonging in bestuur
Voorzitter Achtereekte: “De laatste drie jaar zitten we met vier mensen in het bestuur. Rik Otten is er nu niet bij, maar hij doet voetbalzaken. We zijn pur sang voetbalclub, dus voetbalzaken is een belangrijke functie binnen het bestuur. Zelf zit ik inmiddels in mijn achtste jaar als voorzitter. Ik heb er twee termijnen opzitten, maar ben door corona twee jaar langer gebonden geweest aan mijn post. Als het goed is, treed ik einde van het jaar af. We hebben inmiddels drie mensen bereid gevonden zitting te nemen in het bestuur. Twee ervan zijn begin twintig, dus als je nu kijkt naar onze gemiddelde leeftijd kun je spreken van een drastische verjonging.”
Voor het nieuwe bestuur is men ook op zoek naar een bestuurslid vrijwilligerszaken en iemand voor de post accommodatie. “Dit houdt in onderhoud en velden. Eerder vielen wij altijd onder de gemeente Deventer, die deed ook het onderhoud van de velden. Maar sinds begin van dit voetbalseizoen vallen we onder de gemeente Voorst. In onderling overleg hebben de beide gemeenten beklonken dat het veldonderhoud nog drie jaar door het Groenbedrijf van de gemeente Deventer gedaan zal worden.”

Einde aan worsteling
Het bestuur is blij dat ze nu onder de gemeente Voorst vallen. Oosterwegel: ”Het was een complexe situatie. We zaten steeds in een worsteling. In feite waren we een Deventer vereniging op Voorster grondgebied, en dan ook nog van een particulier. Voor onderhoud en dergelijke moesten we naar de gemeente Deventer en voor vergunningen naar de gemeente Voorst. Onze contacten en samenwerking was vooral met de Voorster clubs.”

Penningmeester Broeils wordt een beetje nijdig als het onderwerp ter sprake komt. “We hingen er een beetje bij. We hadden niet het gevoel dat we echt door de gemeente Deventer werden ondersteund. Het was altijd zoeken naar de juiste personen en dan werd er vaak niet gereageerd. Soms ging er maanden overheen voor er iets gebeurde. Dat is nu wel anders gelukkig.”
Achtereekte valt bij: “Ja dat klopt. We hebben veel gehad aan Ingrid de Croon in het proces van de overstap van Deventer naar Voorst. Dat was heel fijn, want zij was meedenkend en pro-actief. Het maakte een groot verschil. Vooral omdat wij als bestuursleden ook nog fulltime banen hebben, dan zijn korte lijntjes fijn.”

Bataljon vrijwilligers
De club draait goed dankzij de inzet van een heel bataljon vrijwilligers. “We hebben 142 vrijwilligers. Samen zetten wij de schouders eronder. Onze leus is ‘samen zijn wij de vereniging’. Er is een grote onderlinge verbondenheid. Ik denk zelfs dat we nu meer leden hebben dan jaren geleden. We trekken zelfs mensen aan uit de binnenstad van Deventer. Gezelligheid en de afstand spelen daarbij een rol. Ons tweede elftal bijvoorbeeld bestaat uit Deventer ondernemers die voor de fun op zaterdag een balletje trappen. We hebben nóg een seniorenteam dat op zaterdag speelt en op zondag spelen er vier herenteams en ons damesteam. We merken wel dat het voor onze leden na iedere lockdown lastig is om weer op te starten. Mensen hebben gedurende de coronatijd andere zaken gevonden om zich op te richten. We hopen dat we deze tijd nu kunnen afsluiten. We gaan er voorzichtig vanuit dat we op 1 mei toch onze uitgestelde ‘negentigste verjaardag’ kunnen gaan vieren. We hebben ook nog een ‘cadeautje’ van de KNVB in het verschiet. Zal wel iets van een oorkonde zijn”, schatten de bestuursleden in.