Stedendriehoek

Actie museum: ‘Kunst is ook besmettelijk’

DEVENTER – “We willen open! En wij denken, samen met tientallen andere musea van Nederland, dat het kan. Want wij kunnen niet wachten om cultuurliefhebbers weer te mogen ontvangen”, zegt Koos Hoogland van EICAS (European Institute for Contemporary Art and Science) in Deventer.

De vrijwilligers van het museum aan de Polstraat hielden zaterdag een actie onder de noemer ‘Kunst is ook besmettelijk’. “Eigenlijk was het een uiting van ons eigen ongenoegen. We wilden met onze actie met koffie en koek buiten, laten zien dat we het niet eens zijn met het feit dat de cultuursector dicht blijft tot de volgende persconferentie. We hebben als sector juist duidelijk laten zien door ons systeem van tijdsblokken en reservering dat het veilig kan. We hebben veel reacties ontvangen op facebook en internet. Niet zozeer qua bezoeken want hier in de Polstraat lopen niet zoveel mensen”, vertelt Koos Hoogland, initiatiefnemer van het museum.

Nul en Zero-kunst
Museum EICAS is dé plek waar kunst, wetenschap en techniek rond actuele thema’s samenkomen. Waar Zero-, Nul- en hedendaagse kunstenaars, moderne denkers en innovatieve onderzoekers elkaar ontmoeten. Elke exposure is een co-creatie waarin emoties, gedachten en zintuigen worden geprikkeld. Koos: “EICAS speelt met onze verwachtingen en verandert onze manier van kijken, denken en doen. Ons vertrekpunt is Nul- en Zero-kunst. Dat is non-figuratieve kunst onderzoekend en tegelijkertijd vernieuwend. We geven daarbij eveneens ruimte aan hedendaagse kunstenaars die in dezelfde geest werken. We hebben ook een internationale ambitie en we zijn heel blij dat ons museum hier in Deventer komt.”

Verhuizing Nieuwe Markt
Op dit moment is het museum gevestigd op een locatie van NV Bergkwartier aan de Polstraat 6. Het museum mag gebruik maken van vijfhonderd vierkante meter expositieruimte tot het zich  definitief vestigt in het Hegiusgebouw. In twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met drie verdiepingen kun je momenteel kennismaken met de Nederlandse Nul-beweging. Dit bevat werk van Armando, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, Herman de vries en Henk Peeters. Ook zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunstenaars te bewonderen. “We hopen dat we in oktober van dit jaar open kunnen in het Hegiusgebouw aan de Nieuwe Markt. De aannemer is druk aan het werk en van de zomer hopen we dat het opgeleverd wordt, zodat we er aan het werk kunnen. Er is een hoop werk aan de winkel in ons onderkomen op de begane grond en het souterrain. We zijn een professionele organisatie met momenteel vijftig vrijwilligers. Bij de opening hopen we dat dit getal zich verdubbeld heeft.”

Vertrekpunt
EICAS is een initiatief van Koos Hoogland zelf. “Ik ben van huis uit jurist. Kunst en cultuur hebben altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Na mijn pensionering zijn het zakelijke en het culturele samengekomen in één spoor.”

Onbezoldigd artistiek directeur van EICAS is Fred Wagemans. Volgens Hoogland is de nieuwe directeur een allrounder met kennis van zaken en specialist in de Zero-kunst. “De vaste collectie bestaat uit werk van de Nederlandse Nul- en Duitse ZERO-beweging. Deze kunstenaarscollectieven ontstonden rond 1960 in Europa, dat herstellend was van de oorlog. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst.” Zie ook: www.eicas.nl