Stedendriehoek

148 Jaar passie voor natuursteen bij De Deventer Steenhouwerij

Een foto van (omstreeks) 1920, met de overgrootvader (links) en betovergrootvader (midden) van Tom Lamers.

DEVENTER – Tom Lamers nam in 2014 een bestaande steenhouwerij over in Deventer. Hij is de vijfde generatie steenhouwers, en alle kennis maar met name de passie voor het vak werd hem van kinds af aan bijgebracht.

 

In het jaar 1868 begon zijn betovergrootvader als steenhouwer in Amsterdam. Sindsdien is het ambacht 148 jaar lang van vader op zoon overgebracht. Tom volgde een gedegen steenhouwersopleiding in Duitsland en werd tot gezel benoemd, nadat hij eerst een bouwopleiding had gevolgd. In Nederland is hij één van de weinigen die alle handmatige bewerkingen en principes nog beheerst, helaas een uitstervend beroep.

“Wij zijn een zogenaamd allround steenhouwerij; dit wil zeggen dat wij alles kunnen uitvoeren met natuursteen. Bouwwerk (bijvoorbeeld dorpels en aanrechtbladen), grafmonumenten, maar ook restauratiewerk aan bijvoorbeeld monumentale panden en kerken. Ons bedrijf is klein en laagdrempelig. Alleen Tom en ik, en een parttime medewerker zijn er werkzaam. Hierdoor hebben klanten altijd te maken met dezelfde persoon en is alles in eigen beheer. Van ontwerp tot aan montage, of het nu bouw-, graf- of restauratiewerk betreft”, aldus Irma, die in het bedrijf alle werkzaamheden buiten de werkplaats regelt.

“Naast de ambachtelijke werkplaats is er een showroom voor grafmonumenten die wij het liefst zelf vervaardigen met het oog op duurzaamheid. Nabestaanden hebben op die manier letterlijk het potlood in handen voor het optekenen van de vormen, en dus het uiteindelijke eindproduct. We maken altijd foto’s van het productieproces. Sommige nabestaanden bezoeken ons tijdens het hele proces meerdere keren, en dat is prima. Onze deur staat altijd open.” Naast de persoonlijk  gemaakte monumenten is er ook genoeg keus uit de klassiekere modellen. In de showroom prijken tevens assieraden, urnen en is er zelfs een dierenafdeling.

Benieuwd naar de steenhouwerij en de complete geschiedenis? Zie de website www.ddsh.nl of bel 0570-605954.