Stedendriehoek

Zorgen over toekomst vierdaagse

APELDOORN – De 74e editie van de Avondvierdaagse Apeldoorn wordt gehouden van maandag 19 tot en met donderdag 22 juni. De start is wederom bij SV Orderbos op het gelijknamige sportpark en de organisatie is in de vertrouwde handen van het Apeldoorns Wandel Comité.

Inschrijven voor de vierdaagse is tot en met woensdag 14 juni mogelijk via de website www.awc-avond4daagse.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 4,50 euro per persoon. Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni kan men ook inschrijven in het clubgebouw van SV Orderbos afdeling voetbal, Sportpark Orderbos 35, van 19.00 tot 20.30 uur. Verder kan men nog inschrijven aan de start, maandag 19 juni van 16.00 tot 18.30 uur. Het inschrijfgeld is dan 6 euro.

Deelnemers aan de Avondvierdaagse hebben weer verschillende opties qua te lopen afstanden. Individueel kan men kiezen voor 5 of 10 kilometer per avond, met starttijden tussen 18.10 en 19.00 uur. Groepen kunnen ook kiezen uit 5 (starttijd tussen 18.30 en 19.00 uur) en 10 kilometer (starttijd tussen 18.15 en 19.00 uur).

Bij het volbrengen van de eerste vierdaagse ontvangt men de Avondvierdaagsemedaille, bij de volgende malen de aansluitende medaille (tot en met nummer 10). Boven de tien deelnames krijgt de wandelaar een cijfer uitgereikt als herinnering. Gedurende de gehele Avondvierdaagse verleent het Rode Kruis afdeling Apeldoorn zijn medewerking. Op donderdag 22 juni verzamelen de deelnemers op de Joost van de Vondellaan met liefst vier muziekkorpsen. Het vertrek is dan om 19.45 uur.

Vorig jaar hebben, onder vrij gunstige weersomstandigheden, 2579 betalende wandelaars deelgenomen aan de Avondvierdaagse. Dit waren er 221 meer dan in 2015. Een mooie score, vindt medeorganisator Joop Achterkamp. Niettemin spreekt hij hardop zijn zorgen uit over de toekomst van dit prachtige evenement. “Wij hebben nog steeds vrijwilligers nodig om de Avondvierdaagse in goede banen te leiden. We hebben allerlei enthousiaste mensen nodig voor de diverse taken. Zo zijn we naarstig op zoek naar verkeersregelaars, begeleiders langs de routes, controleurs en bestuursleden. Met name belangstellende verkeersregelaars mogen zich spoedig bij mij melden, want zij krijgen voor aanvang van de Avondvierdaagse eerst een cursus.”

Het betreft een authentieke noodkreet van de gedreven organisator. “Ik kan zelf fysiek niet meer zoveel als enkele jaren geleden en kreeg daarnaast te kampen met het stoppen van een bestuurslid dat, net als ik, altijd enorm veel hooi op zijn vork nam. Als nu niemand zich meldt, komt het voortbestaan van de Avondvierdaagse serieus in gevaar.” En dat terwijl het wandelevenement in Apeldoorn zoveel moois te bieden heeft, meent Achterkamp. “Je hebt hier echt plezier in het lopen. Heerlijk genieten van de bossen en andere natuur. En je wandelt op schitterende locaties. Het zou toch eeuwig zonde zijn als deze Avondvierdaagse voorgoed verloren gaat?”   

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich opgeven via e-mail info@awc-avond4daagse.nl of bellen met Joop Achterkamp, telefoon 055-3660942. Zie voor meer informatie de website www.awc-avond4daagse.nl