Zorg

Fietsen is plezier voor twee bij het Zonnehuis

Eind oktober stond een verrassing te wachten voor de bewoners van het Zonnehuis in Beekbergen. Er werd namelijk een nieuwe DUO-fiets geleverd. “Deze fiets is een meerwaarde voor alle bewoners van het Zonnehuis op de woonafdelingen en voor de dagactiviteiten”, vertelt voorzitter Cora Hamer van Stichting Vrienden van het Zonnehuis. “Het samen fietsen combineert bewegen met een stukje positieve aandacht, buiten zijn en contact met familie en/of vrijwilligers. Dat is al jaren de ervaring met de oude fiets, die inmiddels veel onderhoud vraagt en dus kosten met zich meebrengt.”

Ondanks de coronamaatregelen werd het een feestelijke aangelegenheid. De medewerkers hadden slingers en ballonnen opgehangen en de fiets was ook versierd. Daarnaast werden er poffertjes gebakken en een drankje aangeboden. De overhandiging vond buiten plaats met een beperkte groep. Cora lacht: “We hadden allemaal onze dikke jas aan.” De sleutel werd met een peddel overhandigd aan een van de bewoners. Die kon vervolgens een proefrit maken met een medewerker. Vanuit Zorggroep Apeldoorn waren meerdere fietsen geregeld, zodat alle bewoners konden meegenieten. “Het feestje was zeker voelbaar voor de bewoners.”

De medewerkers van het Zonnehuis reageerden ‘hartstikke blij’ op het cadeau. “We proberen altijd met het Zonnehuis mee te denken, om het welzijn, welbevinden en plezier in het leven te vergroten bij de bewoners. De DUO-fiets is een mooi hulpmiddel, want fietsen hoort daarbij.”

Doneren

De aanschaf van de fiets valt niet binnen de zorgbudgetten van de overheid. In ‘normale tijden’ bakt de stichting (onder andere) poffertjes op evenementen om geld binnen te krijgen voor dit soort aanschaffen, maar door het coronavirus werden nagenoeg alle evenementen afgelast en kwam er dus niets in het spaarpotje. “Al door de jaren heen merken we dat de donaties minder worden en al helemaal dit jaar. Ik hoop dat mensen hierdoor zien dat het een leuk doel is om aan te doneren”, aldus Cora.

“Wilt u de Vrienden en dus ook de bewoners steunen met een gift? Dit kan door een bijdrage te doen op IBAN nummer: NL25 RABO 0336 7270 54. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de huidige moderne middelen: scan met behulp van de camera van uw mobiele telefoon de onderstaande QR Code (hiervoor dus niet uw bank-app openen, maar uw camera aanzetten). U mag natuurlijk zelf de hoogte bepalen van uw gift. Ook kunt u doneren via onze website www.vriendenvanhetzonnehuis.nl/doneren.php. Op de website ziet u meer projecten die in het verleden mede mogelijk zijn gemaakt door de Vrienden van het Zonnehuis.”