Stedendriehoek

Zomerse ZON-dag op Volkssterrenwacht Bussloo

BUSSLOO – Op zondagmiddag 13 augustus opent de Volkssterrenwacht Bussloo overdag de deuren om naar de zon te kijken met de zonnetelescoop en krijgen bezoekers met in een multimedia-presentatie uitleg over onze zon.

De zon is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde ster en zo helder dat hij niet zonder speciale hulpmiddelen kan worden waargenomen. Met een zonnetelescoop kan van dit boeiende hemellichaam genoten worden en wordt de zon een gasbol met zonnevlekken en zonnevlammen. Deze zijn met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht goed waar te nemen, mits het helder weer is en de zon helder aan de hemel staat. Jaap van’ t Leven neemt in de zaal van de sterrenwacht de bezoeker aan de hand van een multimedia presentatie mee in de wereld van de zon. Hij legt uit waar de zon zijn brandstof vandaan haalt, hoe het zonnestelsel is ontstaan en dat de zon ons veel leert over al die andere sterren die ’s nachts zichtbaar zijn. Ook aan de jeugdige bezoeker is gedacht; speciaal voor hen worden er een aantal leuke wetenschappelijke proefjes gehouden waarin licht en zon centraal staan. Dus mocht het met het zonlicht tegenvallen, dan nog is een bezoek aan de sterrenwacht leuk en leerzaam.
De sterrenwacht is geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de multimedia presentatie begint om 14.30 uur. Naast deze speciale zondagmiddag is de sterrenwacht ook gedurende de zomermaanden iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht en bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

De sterrenwacht is gevestigd in de monumentale boerderij ‘De Wijnbergenshof’ en is naast deze speciale openstelling iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken.
De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij.
Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl . Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo  of bel (0571) 262006.