Stedendriehoek

Zaterdag 5 en zondag 6 juni Ecotuindagen bij Holsto Tuinen in Olst

Op 5 en 6 juni neemt Holsto Tuinen & Buitenleven deel aan de landelijke Ecotuindagen van Velt. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur is iedereen welkom voor een rondleiding (registratie vtv verplicht ivm Corona) om een kijkje achter de schermen van de kwekerij en het groencentrum te krijgen. Het groencentrum is op zaterdag zoals gewoonlijk open om te winkelen en voor één keer op deze zondag ook.

“Het worden twee leuke en zeer informatieve dagen”, aldus eigenaar Brendan Adams. “Geïnteresseerden krijgen een rondleiding over de ecologische kwekerij: Wat komt er allemaal bij kijken om op ecologische wijze planten te kweken? Wat doen wij juist wel en wat juist niet“. Op de kwekerij worden geheel geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest toegepast, plantenpotjes worden hergebruikt en de potgrond is vrij van veen. Dat laatste is echt een heel mooie stap in het duurzaam kweken. “Tijdens de rondleiding zullen we verschillende proeven laten zien van verschillende aardemengsels die we aan het testen zijn. De wensen zijn per plant verschillend. Het zijn net mensen, ze hebben allemaal een eigen willetje”, aldus Adams.

Veen heeft als goede eigenschap dat het vocht vast houdt en luchtig is, perfect om een mooie luchtige potgrond van te maken. Maar, het wordt gewonnen uit prachtige natuurgebieden die bij de winning van veen geheel verwoest worden. En heel belangrijk om te weten is het volgende; het veen heeft door de jaren heen CO2 uit de lucht opgenomen, het zit er nu in opgeslagen. Dat heeft de natuur ontzettend goed geregeld, CO2 moet niet in de lucht zitten, het veen kan dat mooi vasthouden. Wanneer het veen nu boven water wordt gehaald om te gebruiken voor de potgrondindustrie komt die CO2 weer vrij, terwijl we dat juist níet in ons milieu willen hebben. De natuur had het zo prachtig bedacht, laten we daar met onze handen vanaf blijven, dan ondervinden we er ook geen hinder van.

Voor de kweek van de planten wordt gebruik gemaakt van eigen stekmateriaal. Dat vermeerdert Adams zelf in de zelf gebouwde kas naast de grote loods. Deze is normaliter voor publiek niet toegankelijk, dus extra leuk om hier eens een kijkje in te nemen. Kortom ze kweken alles op een zo’n duurzaam mogelijk manier, klaar voor een mooie gezonde toekomst! Altijd al eens achter de schermen willen kijken? Dit is uw kans!
Voor de rondleiding is registratie nodig ivm de Coronamaatregelen via www.velt.nu/ecotuindagen. Lukt dat niet mail dan naar info@holstotuinen.nl of bel 0570-597846. Na afloop is er een kop koffie of thee met iets lekkers van de Bökkers Mölle.