Stedendriehoek

Wereldpremière wielerfilm in Omnisport

APELDOORN – Op zaterdag 2 september vindt de wereldpremière van de wielerfilm SPAAK plaats in het Omnisport te Apeldoorn. Dit is de eerste filmpremière in het sportcomplex en de medewerkers zijn druk bezig met voorbereidingen treffen. “Omnisport wordt naast de top- en breedtesport wel vaker gebruikt voor film- of TV-opnamen, maar een filmpremière hebben we nog niet eerder gehad”, vertelt projectmanager Christien Oppelaar. “Maar we zijn supertrots dat we de première hier mogen huisvesten, samen met de aftrap van het nieuwe baanseizoen.”

De film SPAAK is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van oud-wielrenner Paul Rood, wiens leven niet volgens plan verliep. De inmiddels 54-jarige Rood schreef in 1989 de geromantiseerde autobiografie ‘Groot verzet’. Hierin beschrijft hij ‘de onvrede van de hoofdpersoon met zijn universitaire studie en de samenleving in het algemeen’. Hij beschrijft hoe hij door drugssmokkel terecht kwam in een Zweedse gevangenis. Hij deed drie ontsnappingspogingen, waarbij er één lukte. Hij vluchtte naar Nederland en ging wielrennen om aan de samenleving te ontsnappen. Paul schrijft over drugs in de wielerwereld en hoe hij van drugsdealer naar drugshulpverlener ging.
Bij de filmpremière zullen veel bekende Nederlanders aanwezig zijn, onder wie de SPAAK-acteurs Tim Douwsma, Saskia Elise en Jack Wouterse. De regie is van Steven de Jong (ook wel bekend van De Hel van ’63 en Snuf de Hond). Tijdens de opnamen van de film in het Omnisport werd het idee geboren om daar ook de filmpremière te houden. Het gebouw is nog vrij nieuw (2008) en biedt genoeg ruimte voor een paar duizend man. “Het is een gave mogelijkheid voor mensen die nog niet eerder bij het Omnisport zijn geweest”, vertelt Christien enthousiast. “Maar deze première trekt natuurlijk vooral ook film- en wielerliefhebbers.”
Het programma start om 19.00 uur. “Voor aanvang van de film zijn er diverse activiteiten die plaatsvinden op de baan. Die worden georganiseerd door Hans van Bon van de Apeldoornse Ren- en Toeristenvereniging De Adelaar. Om 20.30 uur start de film en om 22.30 uur begint de afterparty in het sportcafé. Hier vinden de ‘meet and greets’ plaats met de acteurs en een dj komt leuke plaatjes draaien.” De kaartverkoop is al begonnen: “Voor slechts 17,50 euro loop je over de rode loper naar binnen, volg je de baanwedstrijden, maak je de filmpremière mee en sluit je met een gezellige afterparty af.” Speciaal voor de lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek volgt er een dezer weken nog een leuke winactie voor vrijkaarten.
Business-to-business arrangement