Stedendriehoek

Vrijwilligerswerk in leerwerkbedrijf nnvoor migrantenvrouwen

APELDOORN – Al twee jaar lang kunnen migrantenvrouwen bij Stichting Da Capo terecht als het gaat om Nederlands leren. Momenteel komen rond de 80 vrouwen bij Da Capo. Voor zowel beginners als gevorderden zijn er lessen in kleine groepen. Het gaat om informeel onderwijs. De vrouwen kunnen ook komen leren in het naaiatelier. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers leren zij de kneepjes van het naaivak. Maar natuurlijk zijn gezelligheid en Nederlands leren ook belangrijk.

“Ongeveer 40 vrijwilligers zetten zich in bij stichting Da Capo om migrantenvrouwen verder te helpen. Naast het leren of het verbeteren van het Nederlands, wil Da Capo deze vrouwen helpen om meer in contact te komen met Nederlandse mensen. Zij kunnen doorstromen naar buurtactiviteiten of vrijwilligerswerk op het moment dat zij daar klaar voor zijn”, vertelt Marleen Hoogeboom, projectcoördinator bij Da Capo.

Om de stap naar de arbeidsmarkt te verkleinen, zijn er twee nieuwe activiteiten van start gegaan in het nieuwe schooljaar. Vrouwen kunnen de cursus ‘Oriëntatie op de arbeidsmarkt’ volgen waar zij leren over hun eigen talenten en ambities en over de werking van de arbeidsmarkt, een cv schrijven en solliciteren. Maar ook is Da Capo sinds kort een leerwerkbedrijf voor vrouwen van de Entreeopleiding van het ROC Aventus. Zij lopen stage in het Da Capo-atelier. Een zevental vrouwen gaat in een jaar tijd hard aan het werk om een Nederlands diploma te behalen. Zij zullen 20 uur stage lopen bij het leerwerkbedrijf van Da Capo en één dag per week naar school gaan.
Da Capo zoekt mensen die het leuk vinden om dit leerwerkbedrijf te helpen opzetten en groter te laten groeien. Het leerwerkbedrijf wil komend jaar met verkoop van de gemaakte producten starten. Er is nu een overeenkomst met de Apenheul. Van de oude en kapotte apenvrije tassen worden nu mandjes, toilettasjes en rugzakjes gemaakt voor verkoop in de souvenirwinkel van het park. Mogelijkheden voor andere samenwerkingsverbanden worden onderzocht en er moet een productlijn worden opgezet.

“Ben je creatief, kun je goed naaien en vind je het leuk om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling? Dan is vrijwilliger worden in het naaiatelier echt iets voor jou! Da Capo zoekt nog een aantal vrijwilligers die een of meerdere dagdelen kunnen komen helpen.” Voor meer informatie, telefoon 06-12165718 of e-mail info@stichtingdacapo.nl