Stedendriehoek

Verwarde man met groot mes in Apeldoorn

APELDOORN – Gisterochtend begon hectisch voor de winkeliers van Winkelcentrum Hart van Zuid. Een verwarde man met een grijze hoodie en rode trainingsbroek liep met een groot mes te zwaaien. “Hij was behoorlijk aan het schreeuwen,” vertelt Arno Dijkerman, werknemer van Hamer Witgoed aan de Talingweg. “Toch ging hij wel makkelijk met de politie mee.”

Arno was onderweg naar een collega-winkelier, wanneer hij een verwarde man op het plein van winkelcentrum Hart van Zuid zag staan. “Hij kwam bedreigend over. Hij wilde mensen neersteken. Het kwam verwarrend uit zijn mond.” Mensen waren flink in paniek en een groot deel vluchtten de winkels in. “Het was best wel heftig. Toch bleef ik er vrij rustig onder.” Arno sprak de verwarde man aan. “Ik zeg tegen hem ‘goh, wat is er met je aan de hand?’ En ‘doe eens normaal’. Dat weet ik nog wel. Op het moment dat ik hem aansprak en rustig bleef, draaide hij zich om en liep hij naar andere mensen.” Arno probeerde ze op afstand te houden. “Toen de politie er was heeft hij vrij snel het mes van zich afgegooid en hij ging toch wel makkelijk met de politie mee.” ’s Avonds kreeg de winkelier een bericht van de moeder van de verwarde man. “Ik heb even met haar gebeld en zij vertelde hoe vervelend ze het voor mij vond. Maar ik vind het ook heel vervelend voor haar. Het is haar zoon.” Arno heeft veel respect voor de moeder. “Ik heb haar veel sterkte gewenst.”

Whatsapp
Zo’n situatie zet je toch wel aan het denken, meent Arno. “Over alles wat er in de wereld speelt.” Gelukkig letten de winkeliers van het winkelcentrum goed op elkaar. “Meerdere ondernemers stonden buiten. We waren er voor de mensen en voor elkaar.” Alle vijfenveertig winkeliers van Hart van Zuid zitten in een Whatsapp groep. “We hebben er twee,” legt Arno uit. “Een ervan is een alarm app. We zijn heel alert naar elkaar. Bij dit soort gebeurtenissen, maar ook bij diefstal. Dat is wel heel fijn van dit winkelcentrum.”