Stedendriehoek

Veldtoertocht voor iedereen

EMST – Veel fervente mountainbikers, fietscrossers en liefhebbers die incidenteel een rit kriskras door een prachtig natuurgebied fietsen, hebben de datum misschien al in hun agenda aangekruist; zaterdag 21 oktober vindt de jaarlijkse Veldtoertocht van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst plaats. Dit jaar is de route vernieuwd.

Mooiere en beter georganiseerde veldritten zijn er niet veel, volgens de organisatie. “De Gisola Emster Veldtoertocht is een tocht waaraan de organisatie van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) het predicaat ‘Klassieker’ mag verbinden.”

 

De afgelopen jaren namen meer dan duizend ATB-ers deel aan de tocht. Na de start, vanaf sportpark het Hanendârp, rijden de deelnemers meteen het bos in, om daar pas vlakbij de finish weer uit te komen. Op het sportpark kunnen de deelnemers gebruik maken van een douche- en kleedgelegenheid. De fiets wordt keurig schoon gespoten en de auto kan vlakbij worden geparkeerd in een van de weilanden.

 

De fietsers kunnen kiezen uit drie afstanden: 30, 45 en 60 kilometer. De 30-kilometerroute is ideaal om kennis te maken met het ATB-en. De 60-kilometerroute is voor de geoefende ATB-er; dit is een ware uitdaging voor de liefhebbers en conditioneel sterke deelnemers. Onderweg is er een grote verzorgingspost waar de deelnemers worden getrakteerd op een beker bouillon, thee, krentenbol, energiereep en -drank en een banaan. Hier is ook een reparatiepost.

 

NTFU-leden betalen 4 euro inschrijfgeld, niet-NTFU-leden betalen 6 euro. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen aan de Emster Veldtoertocht. Ze krijgen bij terugkomst een aardigheidje als herinnering uitgereikt. Voorinschrijving is mogelijk via de sites van de NTFU (www.ntfu.nl) en HDKS (www.hdks.nl).