Stedendriehoek

Veel stoom tijdens de Nationale Stoomtreindag

BEEKBERGEN – Sissende stoom en ronkende diesels. Dat kenmerkt de Nationale Stoomtreindag op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag. Ruim elf railmusea starten het seizoen met een feestelijke dag. Voor jong en oud valt er weer veel te beleven. Van meerijden op een stoomlocomotief tot Sporen naar het Verleden. Alle deelnemende musea zorgen voor een onvergetelijke treindag.

Treinen groot en klein

Stoomtreinen zijn er in alle formaten. Veel mensen kennen de kolossale machines van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit Beekbergen, van de stichting Stadskanaal Rail of van de ZLSM die in Zuid-Limburg rondrijdt. Kleiner kan ook. Dan gaat het meestal om smalspoor zoals van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Tussenmaten zijn ook beschikbaar: de Museum Buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt op normaalspoor (zoals NS), maar met kleinere locomotieven. Dat geldt ook voor lijnen als Hoorn-Medemblik en Goes-Borsele. Kortom: alle maten zijn vertegenwoordigd. Wat de railmusea gemeenschappelijk hebben is de sfeer: ongedwongen en gezellig. De medewerkers geven antwoord op de meest onmogelijke vragen.

Ronkende diesels

Bij een aantal railmusea rijden unieke diesellocs. Vaak hebben deze locomotieven een industrieel verleden en hebben ze dienst gedaan in steenfabrieken of bij het grondverzet. Je hoort dan wel geen stoomfluit, maar knorrende dieselmotoren en het geluid van rammelende koppelingen hebben ook hun charme. De sfeer is er niet minder om. Nog sterker: omdat smalspoor zo overzichtelijk is, bekruipt je soms het gevoel: zou mijn achtertuin groot genoeg zijn om…?

De railmusea zijn allemaal te vinden op de website www.railmusea.nl. Op deze site staan alle locaties. Per locatie staan de rijtijden en geven foto’s een goede indruk van de sfeer en het materieel. Iedereen is van harte welkom in de wereld van toen, om te genieten van een sfeer waar ‘haast’ een onbekend begrip was.

Niet naar Apeldoorn

Op deze dag rijdt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) met meerdere stoomtreinen tussen Beekbergen, Loenen en Eerbeek – in verband met werkzaamheden door ProRail op het NS-station van Apeldoorn niet daarheen. In het historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Neem een kijkje in één van de stoomlocomotieven en aanschouw de werkzaamheden die worden gedaan aan de collectie. Locomotieven worden gerangeerd en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden vanuit Beekbergen goederentreinen en worden historische diesellocomotieven ingezet. En voor een hapje en een drankje kan men terecht op het terras van Beekbergen.

Wie gaat dauwtrappen kan op deze dag bovendien gratis de fiets meenemen in een aantal treinen. Kijk voor de dienstregeling op Hemelvaartsdag op: stoomtrein.org/nationale-stoomtreindag

Foto:

Veel stoom op de Nationale Stoomtreindag.