Stedendriehoek

‘Vader dacht: Dat kan ik zelf ook wel’

APELDOORN – Op vrijdag 1 september bestaat Sparta Fietsen 100 jaar. Om dit eeuwfeest speciale aandacht te geven, verzorgt Sparta een wereldrecordpoging met Joop Zoetemelk en honderden E-bikers vanaf de Stayokay Apeldoorn. Daarna volgt een historische expositie-optocht met Sparta tweewielers, georganiseerd bij de locatie waar Sparta in 1917 begonnen is, ter hoogte van Hoofdstraat 171 (Bar De Professor Apeldoorn – Caterplein).

“Mijn vader begon als verkoper van fietsen. Mijn opa had hem graag opgeleid tot smid. Hij heeft hem naar de ambachtsschool gestuurd, maar dat vond mijn vader niks. Hij ging liever de handel in.” Aldus Jaap Schakel, geboren in 1923 aan de Hoofdstraat 169 te Apeldoorn en de enige nog levende zoon van de oprichter van Sparta, Dirk Leendert Schakel.

“Hij was een echte ondernemer; hij begon als verkoper van Juncker fietsen en toen kwam hij op het idee: ‘Dat kan ik zelf ook wel’. Hij heeft vervolgens het huis aan de Hoofdstraat  gekocht met een magazijn er aan vast en is begonnen met frames op te kopen en wat wielen. Zo heeft hij een aantal fietsen in elkaar gezet. Maar ja, hij was niet echt technisch en heeft in Duitsland een fietsfabriek bezocht en uiteindelijk een aantal goede mensen laten komen. En zo is het begonnen. In 1931 maakte hij de eerste fiets met hulpmotor en dat is eigenlijk het ontstaan van ‘de fiets met iets’.”

Sparta 100 jaar-fietsroute

De E-bikes waar Sparta tegenwoordig furore mee maakt, zijn gebaseerd op dezelfde principes als die van de vader van Jaap: het fietsen makkelijker, comfortabeler en leuker maken met behulp van extra energie. Voor elke E-biker die geïnteresseerd is in de Apeldoornse fietshistorie en wat Apeldoorn en omstreken verder te bieden heeft, is er naar aanleiding van het vieren van honderd jaar fietsinnovatie de ‘Sparta 100 jaar’-fietsroute samengesteld in samenwerking met fietsnetwerk.nl. Deze unieke Apeldoornse route gaat langs de locaties waar Sparta begonnen, gegroeid en groot geworden is. De route is gratis beschikbaar en eenvoudig te gebruiken op elke smartphone.