Stedendriehoek

‘Trots en vereerd met dit pad’

Mevrouw Korsten-Grotenhuis onthulde het bord van Hans Grotenhuis.

APELDOORN/DEVENTER – Het startschot voor het woningbouwproject op het terrein van de oude ijsbaan in Deventer werd vorige week woensdag gegeven met de onthulling van twee van de elf straatnaamborden, waaronder het Ans Schutpad.

Ans Boekema-Schut, oprichtster van Nieuwsblad Stedendriehoek en goudenmedaillewinnares op de Olympische Spelen van 1968 op de 3.000 meter schaatsen, straalt als ze het woord neemt: “Buiten het feit dat ik enorm trots ben, ben ik ook zeer vereerd dat er een pad naar mij vernoemd wordt. Ik heb hier vele leuke momenten en trainingsuren doorgebracht en heb hier mijn grote liefde Jacques leren kennen. Maar ik heb hier ook heel wat zweetdruppeltjes laten vallen. Het is en blijft voor mij een magische plek. Ik hoop dat het voor de bewoners ook zo zal zijn; dat ze hier veel woonplezier beleven en daarbij ook nog eens aan mij zullen denken. Als je iets, wat dan ook, wilt bereiken, hou vol en ga er voor!”

Historie en duurzaamheid hand in hand in Tuinen van Zandweerd

Voormalig langebaanschaatsster Ans Boekema-Schut bereikte haar hoogtepunt met de Olympische gouden medaille op de 3000 meter in Grenoble in 1968. In 1969 verbeterde zij zelfs vijfmaal een wereldrecord.

Natuur en mileu
Wethouder Rob de Geest: “Heel Nederland heeft mee kunnen genieten van de geweldig mooie sportieve prestaties die hier werden neergezet. Ik ben heel erg blij dat die historie een plek krijgt in de nieuwe wijk die we hier gaan bouwen. Vijf straatnamen refereren aan de schaatshistorie: Paul Schoemakerstraat, Ard Schenkstraat, Kees Verkerkstraat, Stien Kaiserstraat en het Ans Schutpad. Maar er is ook een deel dat de pioniers op het gebied van natuur en milieu honoreert. Het is een verwijzing naar de toekomst van dit gebied. Het realiseren van een duurzame, gezonde, natuurinclusieve nieuwe wijk die bewoners samen gaan vormgeven.”

Goede mix van woningen
In totaal zijn er op het terrein aan de noordkant van Zandweerd, vlakbij de IJssel, 120 kavels voor zelf- en samenbouw. De woonbuurt lokt mensen met hart voor natuur, groen, en activiteiten buiten. De auto is te gast en parkeren kan aan de randen van de wijk en niet op het eigen perceel. Er is ruimte voor initiatieven van bewonerscollectieven en een klein deel is gereserveerd door de woningcorporaties. Aan de dijk van de IJssel is een appartementencomplex. De kavels in verschillende groottes voor rijtjeswoningen en tiny houses, tot kavels met een maximum van 450 m2, waar ruimte is voor half vrijstaande en vrijstaande woningen. De inschrijving voor alle categorieën is gesloten.

Klimaatbestendig en duurzaam
Veranderingen in het klimaat wegen mee bij de ontwikkeling van de Tuinen van Zandweerd, zodat er minder last is van verdroging, wateroverlast of de gevolgen van hitte. Stadsecoloog Erik Lam is lovend over de Tuinen van Zandweerd: “Volgens mij is dit de eerste keer dat een Nederlandse gemeente natuurbeschermers eert met een eigen straatnaam.”
De namen van de pioniers op het gebied van duurzaamheid zijn: Hans Grotenhuisstraat, Antoon Kleverkampstraat, Duurzaamheidstraat, Cor Hanekampstraat, Hendrik Uittienstraat en Gé Flinthof. Manon Beuken, secretaris van de straatnamencommissie, zegt dat het proces iets langer dan normaal in beslag heeft genomen. “In het voorjaar van 2020 zijn we begonnen met de straatnamen. Het is niet gangbaar om levende personen te vernoemen. We moesten hen benaderen of ze dat wilden. Wat betreft de genoemde personen die betrokken zijn bij duurzaamheid, van hen leeft niemand meer, maar wel nabestaanden. En met betrekking tot de historie van de ijsbaanlocatie hebben we schaatsers en schaatssters gekozen op basis van hun prestatie.”

Schot in de roos
De Geest: “We kregen van alle personen die we hebben aangeschreven, positieve, warme en ontroerende reacties terug. En dat bevestigt dat de straten op deze locatie geen andere namen hadden kunnen krijgen.” De wethouder citeert uit de brief van Kees Verkerk: “Aan deze plek waar ik verschillende keren op het podium heb gestaan, bewaar ik warme herinneringen. In het bijzonder de gastvrijheid van de stad Deventer, haar inwoners alsmede dat dit evenement op de datum 22 en 23 januari 1966 voor de eerste keer live werd uitgezonden op de Nederlandse televisie voor miljoenen Nederlanders.”