Stedendriehoek

Stoomtrein wacht op passagiers

APELDOORN – Voor alle toeristen, maar natuurlijk ook voor de bewoners van de Veluwe zelf, heeft de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij) een aantal mogelijkheden bedacht om er eens een gezellig dagje uit van te maken. Een retourtje Apeldoorn-Dieren met de ouderwetse stoomlocomotief voorop is een ware belevenis. Waar ruik je nog de rook van een met kolen gestookte trein en hoe nostalgisch is niet het doordringende geluid van de naderende stoomtrein?
Een leuk idee voor een dagje uit is de Veluwe-IJssel-Boemel. Een rit per stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren, een vaartocht met een salonboot over de IJssel tussen Dieren en Zutphen en tot slot een ritje met het ‘gewone’ boemeltje van Zutphen weer terug naar Apeldoorn. Tot en met 25 augustus is op dinsdag, woensdag en donderdag deze trip te maken. Niet alleen in Apeldoorn, maar ook opstappen in Beekbergen of Zutphen behoort tot de mogelijkheden. Overigens is Zutphen een oude Hanzestad met een schitterend historisch centrum. Een bezoekje meer dan waard en gemakkelijk in te plannen tijdens deze gecombineerde dagtocht. Er zijn zowel kaartjes verkrijgbaar voor de hele rondreis als voor alleen een combinatie van de stoomtrein en de salonboot.
Museumdepot
Een ander idee is om in Beekbergen uit te stappen. Op maandag, vrijdag en zondag staat de stoomtrein daar drie kwartier stil. Daar is het Museumstation en de locomotievenloods gevestigd, maar ook de grote werkplaats waar al het onderhoud plaatsvindt. Een grote draaischijf, een kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen en alles wat er vroeger zo op en naast het spoor te vinden was, is daar te zien. Het stoomdepot geeft een goede indruk van het stoomtijdperk uit het midden van de vorige eeuw.
Gezellig lunchen
Op zondag luxueus lunchen in een ouderwets rijtuig van Wagons-Lits. Ook dat heeft de VSM voor haar passagiers in petto tijdens een rit met de stoomtrein van Apeldoorn naar Eerbeek. Het is wel vereist dat er van tevoren wordt gereserveerd. Meer informatie is te vinden op de website www.stoomtrein.org