Stedendriehoek

Stomende herfst op de Veluwe

APELDOORN – Het is herfst! De bossen krijgen alweer de mooiste kleuren en de dagen worden nu echt korter. Maar de stoomtreinen van de VSM blijven rijden in de herfstvakantie. Wat is er nu leuker dan zowel (klein)kinderen als (groot)ouders een plezier te doen met een stoomtreinrit over de Veluwe?

De VSM stoomtrein rijdt op elke zondag in oktober over een deel van de Koningslijn tussen Apeldoorn en Eerbeek. Maar ook nog tijdens de herfstvakantie op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 oktober. De reizigers beleven de herfst op de Veluwe vanuit een uniek perspectief. Op het oude stationnetje in Beekbergen klinkt het vertreksein op die dagen om 10.45 uur en op het VSM-station in Apeldoorn om 11.45 uur. De machinist zet de machtige stoomlocomotief in beweging en sissend en stampend begint de reis over de Veluwe in nostalgische rijtuigen. Met een rustig gangetje gaat de treinreis naar station Eerbeek door een prachtig afwisselend landschap met de mooiste herfstkleuren en -geuren. 

De conducteur in zijn uniform met koperen knopen komt onderweg de kartonnen treinkaartjes knippen met een al even ouderwetse kniptang. Op station Eerbeek aangekomen, is het voor jong en oud een belevenis als de stoomlocomotief afgekoppeld wordt, om vervolgens naar de andere kant van de trein te rijden. De hoofdconducteur waarschuwt met een rode vlag het wegverkeer en de VSM-trein maakt vaart voor de terugreis via Loenen naar Beekbergen. 

Beleef het stoomdepot
In het Museumstation Beekbergen aangekomen, is een langere stop gepland, want daar wacht de volgende belevenis: de bezichtiging van het daar aanwezige stoomdepot. De reizigers vergapen zich aan de grote collectie stoom- en diesellocomotieven buiten en in de grote locomotievenloods. Veel indruk maken ook de imposante draaischijf waarop locomotieven gedraaid kunnen worden, de kolenkraan, de waterkolommen en de handbediende armseinen en overwegbomen. De reiziger waant zich terug in het stoomtijdperk van de vorige eeuw.

Uiteraard zijn de souvenirshop  en de stationsrestauratie geopend voor een hapje en een drankje. Om 14.05 uur vertrekt de stoomtrein weer vanuit Beekbergen naar station Apeldoorn, waar de trein om 14.25 uur aankomt. De complete (groene) dienstregeling staat op de website www.stoomtrein.org 

Een dagkaart kost voor iedereen van 12 jaar en ouder €16,-, kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen €8,-. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis mee. Kaartjes zijn te koop in de VSM-onlineshop (www.stoomtrein.org), op het station Beekbergen en in de trein bij de conducteur.