Stedendriehoek

Sprinten in straten van Apeldoorn

APELDOORN – De UCI Wereldkampioenschappen Baanwielrennen vinden in het voorjaar van 2018 plaats in Omnisport Apeldoorn. Met een nieuw baanseizoen voor de deur vindt de organisatie het tijd om de inwoners van Apeldoorn warm te maken voor dit topsportevenement. Voor de Kick Off-activiteit hoeft men niet naar De Voorwaarts af te reizen, maar komen de renners op donderdag 5 oktober naar het centrum van de stad. In de Hoofdstraat nemen olympisch medaillewinnaar Matthijs Buchli en de Apeldoornse sprinter Roy van den Berg – net als de leden van de nationale baanselectie – het tegen elkaar op in een serie korte sprints op de weg.

Met een StriderCup voor kinderen en muziek en horeca op het Raadhuisplein is van 18.00 tot 22.00 uur een levendige avond verzekerd. De organisatie hoopt de betrokkenheid bij en de interesse voor het WK Baanwielrennen te vergroten door de sport naar de mensen toe te brengen.

Het is al voor de tweede keer dat Apeldoorn de beste wielrenners ter wereld mag ontvangen op een wereldkampioenschap; in 2011 was de stad ook al het strijdtoneel voor deze competitie tussen de beste sprinters en duurrenners van over de hele wereld. Van 28 februari tot en met 4 maart 2018  hoopt de organisatie opnieuw op volle tribunes. Van over de hele wereld komen wielerfans naar Apeldoorn, maar men hoopt dat ook juist de inwoners van de stad en de directe omgeving zelf (hernieuwd) kennis komen maken met topsport op de baan. De piste waar olympisch kampioene Elis Ligtlee tot volle bloei kwam en waar veel winnaars van eremetaal op WKs en EK’s wekelijks hun trainingsrondjes draaien. Wie in 2011 aanwezig was herinnert zich ongetwijfeld hoe Marianne Vos voor volle tribunes de scratchrace op haar naam bracht en samen met het massaal toegestroomde publiek het Wilhelmus meezong in Omnisport. Om de inwoners van Apeldoorn en de directe regio te betrekken bij het wereldkampioenschap; heeft organisator Libéma Profcycling besloten dit keer geen toeschouwers naar de wielerbaan toe te laten komen maar het publiek juist zelf actief op te zoeken. Zodat een ieder kan zien welke enorme snelheid de gevestigde orde in het sprinten maar ook de toppers van morgen met hun fiets weten te ontwikkelen.

StriderCup voor kids

Ook de toppers van overmorgen worden niet vergeten want kinderen openen het evenement door van 18.00 tot 19.00 uur in een StriderCup wedstrijden te verrijden over een lengte van 50 meter in het  Apeldoornse stadshart. Om 19.00 uur worden vervolgens de renners van de nationale baanselectie aan het publiek gepresenteerd op het Raadhuisplein en tussen 19.45 en 21.30 uur is het tijd voor de sprintwedstrijden voor de baantoppers zelf. Acht mannen en acht vrouwen nemen het één tegen één tegen elkaar op. Eerst zetten de renners een tijd neer om hun startpositie te bepalen. Daarna rijden ze tegen elkaar. Wie dan twee keer wint in maximaal drie manches is winnaar en gaat door naar de volgende ronde. Blikvangers zijn twee renners van het nieuwe Beat Cycling Club Baanteam: Matthijs Büchli (winnaar van zilver op de keirin op de Olympische Spelen van Rio) en Roy van den Berg. Een mix van toppers en talenten zal dus in Apeldoorn strijden om de winst.