Stedendriehoek

Sportieve strijd met Schots tintje op Lowland Games

APELDOORN – Netwerkorganisatie JCI Apeldoorn houdt op zondag 2 oktober de Lowland Games. Ongeveer 100 mannen leveren dan een sportieve strijd tussen (bedrijven)teams. “De thema’s zijn: ruig, basic en sterk”, vertelt Dani Levy namens de organisatie.

De Lowland Games belooft een fantastisch evenement te worden, met als kers op de taart de openingsact van de 48th Highlanders of Holland Pipes & Drums, bekend van hun optreden tijdens het bevrijdingsdefilé op de Loolaan. Allround presentator Raymond Lorié, die met zijn eigen productiebedrijf talrijke opdrachtgevers in binnen- en buitenland bedient, fungeert tijdens het spektakel als spreekstalmeester.

Dani Levy, eigenaar van Bierbrouwerij De Vlijt, heeft zichtbaar veel zin in het evenement. “Een leuk idee van de Junior Kamer om dit te organiseren. De deelnemende teams strijden op tien spelonderdelen met een Schots tintje. Per spelonderdeel zijn punten en een prijs te winnen. De uiteindelijke winnaar is het team met de meeste totaalpunten. Daarnaast is er een prijs beschikbaar gesteld voor het best geklede team.” De Lowland Games worden gehouden op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg. Het evenement is afgeleid van de befaamde Highland Games die hun oorsprong vinden in Schotland, maar tegenwoordig ook elders plaatsvinden. “En Nederland behoort tot de Lage Landen, dus dan kom je vanzelf bij Lowland Games uit”, lacht Levy. “De tien spelonderdelen bij ons komen ook uit het pakket van de Highland Games, maar zijn daar slechts een selectie uit.”
Het programma begint zondag 2 oktober voor de deelnemers om 11.30 uur, voor het publiek om 12.45 uur. De dag wordt om 18.30 uur afgesloten met een barbecue. “Ook aan de kinderen is gedacht, met een springkussen en een ijskraam”, zegt Dani. Met de Lowland Games steunt JCI Apeldoorn de lokale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking New Day Impact. “Die streeft ernaar mensen in nood te ondersteunen bij (bouw)projecten en programma’s op het gebied van welzijn, zorg en educatie. Zij werkt daarbij altijd samen met lokale partnerorganisaties, om verantwoordelijkheid te delen, gebruik te maken van lokale kennis, contacten en arbeidskracht.”

Een van de tien onderdelen waaraan de teams deelnemen, is Caber Tossing (boomstamgooien) met een smalle, lange paal van 50 kilogram. Eveneens op het programma staan Tug o’ War (touwtrekken), Caber Wave (paallopen), Farmers Walk (parcours aflopen met houten gewichten), Rolling a Barrel (vaten rollen), Tossing a Sheaf (zak met stro wegwerpen), Truck Pulling (het voortslepen van een voertuig), Stone of Manhood (steen gooien), Tyre Lifting (banden tillen) en Wood Slaps. Alle onderdelen zijn gesponsord.
De zeventien deelnemende teams zijn Café Jeroen/Synensis, Rodenburg Makelaars, Uitgeverij Stedendriehoek, 10 Rounds, City Side Apartments, Het Nieuws van Apeldoorn, Geknakte Hanen, Amazing, Marialust, Woon.nl, Boon Accountants, Draisma, Dommerholt Advocaten, Van Gerrevink Recycling, Internet Jongens, waterpoloheren en The B-force. Publiek is van harte uitgenodigd om de ploegen zondag te komen aanmoedigen! Meer informatie over het evenement is te verkrijgen via www.facebook.com/lowlandgamesapeldoorn