Sport

WSV houdt Robur et Velocitas nop afstand tijdens derby

APELDOORN – De voetballers van WSV blijven koploper Luctor et Emergo in het spoor. De Apeldoornse titelaspirant in de tweede klasse J doorstond de derby tegen Robur er Velocitas zondagmiddag zonder kleerscheuren. Aan de Anklaarseweg besliste Toby Kuhnen het als kijkspel weinig hoogstaand spektakel al na vier minuten. Scheidsrechter Zilverberg stuurde Robur-aanvoerder Koen Donker in de blessuretijd van de tweede helft na een iets te forse charge met een rode kaart uit het veld.

De thuisclub speelde op dat moment al een aantal minuten met tien man. Coach Willem Mulderij had al zijn wissels al verbruikt toen ook Nick van Apeldoorn met een, naar zich liet aanzien, ernstige blessure de wedstrijd voortijdig moest staken. Robur et Velocitas, dat het onderonsje tussen Apeldoorns hoogst spelende zondagclubs zodoende met negen spelers eindigde, drong in de slotfase desondanks volop aan op de gelijkmaker. Uitgerekend oud-WSV’er Leon de Bok liet de ultieme kans op de 1-1 liggen.

Roberto Klomp reageerde opgelucht. Zijn WSV kreeg het, naarmate het einde van de wedstrijd naderde, toch wel enigszins benauwd, maar werd niet afgestraft voor de getoonde passiviteit. In de beginminuten overrompelden de gretige WSV-ers hun timide gastheren regelrecht. De beloning voor deze bliksemstart volgde binnen vijf minuten. Kuhnen passeerde Robur-keeper Richard Braam en leek daarmee de aanzet te geven tot meer. De bezoekers drukten evenwel niet door. Gaandeweg de wedstrijd leunde WSV te ver achterover, verzuimde het de marge te vergroten. Hierdoor bleef het tot aan de laatste seconde spannend.

“Het was zonder meer de verdienste van Robur dat wij in de tweede helft niet helemaal meer onder de druk uit kwamen. Maar volgens mij hebben ze maar twee kansjes gehad. Niet echt uitgespeeld. Mogelijkheden. Het blijft wel een derby, hè. Robur heeft ook gewoon een goede ploeg. Als ze aan voetballen toekomen, zijn ze gevaarlijk. Wij moesten winnen om te blijven aanhaken bij Luctor et Emergo. Ik ben supertevreden zoals het tot dusver gaat. We liggen op koers. We hebben één keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. We staan terecht op die tweede plek. We willen meedoen voor die tweede periode en dat gat met Luctor dichten”, aldus de winnende trainer.

Willem Mulderij vond dat Robur et Velocitas zich goed herstelde na de vlotte achterstand. “Het is duidelijk dat WSV beter startte dan wij. Ik weet niet of die goal houdbaar was. Wel had Roy van der Gouw die Kuhnen voor zich moeten houden. Tegen het einde van de eerste helft kwamen we iets beter in ons spel. In de rust heb ik gezegd: we gaan het laatste half uur volle bak. Al na tien minuten drukten we ze terug. We kregen ook wel kansen, maar af en toe moet je een beetje geluk hebben. Ik ben tevreden met de aanvallers die ik heb. Wij hebben ook wel afmakers, alleen missen wij een spits die er 25 in een seizoen inlegt. Het is jammer dat die gelijkmaker niet viel. We hebben al een paar van dat soort wedstrijden gehad”, had er volgens de verliezende trainer meer in gezeten.

Of het al dan niet terecht was dat zijn aanvoerder een rode kaart kreeg, had Mulderij vanaf zijn positie niet goed kunnen waarnemen. “Ik stond te ver weg. Voor hoe hij erin kwam vliegen, kan de scheidsrechter misschien rood geven. Het was sowieso wel een stevige wedstrijd. Jan Lemmerman heeft nog nooit zoveel schoppen gehad. Je ziet het aan die blessures. Ik hoop dat het meevalt met Nick, maar het zag er niet zo best uit.”

* Ewald de Boer volgt Willem Mulderij in het komend seizoen op als hoofdtrainer van Robur et Velocitas. De huidige trainer van vierdeklasser Apeldoornse Boys, een kind van de club, keert daarmee terug op het oude nest.