Sport

Weg naar de tweede klasse ligt open voor Columbia

APELDOORN – De laatste horde ligt op Tweede Pinksterdag in Colmschate. Een late tegengoal betekende weliswaar een dompertje voor Columbia, de uitgangspositie ziet er niettemin veelbelovend uit. Met een 2-1 voorsprong beginnen de Apeldoorners bij Helios aan de returnwedstrijd om promotie. Ze hebben het volledig in eigen hand om de definitieve stap te zetten. De weg naar de tweede klasse ligt open.

Het mobiliseren aan de Winkewijertlaan is al in volle gang. Met Modou Nyang (WSV), Boy Nuesink, Damian Echter (beiden VIOS Vaassen), Nando de Graaf (Groen Wit ’62), Justin van Duren (Apeldoornse Boys), Ömer Dogan (TKA), keeper Jorrit Brinkman (Robur et Velocitas) en het Beekbergense duo Jordy Weijland en Jesse Punt volgde de afgelopen weken al een heel contingent nieuwe spelers Columbia’s lokroep.

 

De beslissing over het niveau waar al deze nieuwelingen en thuiskomers het komend voetbalseizoen hun kunsten gaan vertonen, valt komende maandag. Om na drie seizoenen de derde klasse vaarwel te zeggen en terug te keren in de tweede klasse, moeten coach Marco Onderberg en zijn mannen deel twee van de tweekamp met Helios zonder kleerscheuren doorstaan. Een gelijkspel is voor Columbia voldoende om te promoveren.

 

Temperaturen van om en nabij de 30 graden zorgden ervoor dat de spelers van Columbia en Helios zondag bij hun eerste krachtmeting al erg diep moesten gaan. De warmte zorgde voor een uitputtingsslag. “Niet te geloven, zeg. We mogen blij zijn dat het veld er nog redelijk bij lag”, sloeg Danny Koorevaar, na 90 slopende minuten voetbal waarin Columbia een eerste stap zette richting promotie, eerst gulzig de verfrissende inhoud van een drinkbus achterover.

 

De aanvoerder van de thuisclub baalde van de onnodige tegentreffer kort voor het einde. Het vertrouwen de klus in de uitwedstrijd te klaren blijft evenwel groot. Koorevaar kijkt vol goede moed uit naar de return. “Met 2-1 wordt het wel anders dan wanneer het 2-0 was gebleven. Maar we moeten naar onszelf kijken. Ik ga er vanuit dat we volgend seizoen in de tweede klasse spelen.”

 

Marco Onderberg kende eveneens gemengde gevoelens. Al rekent ook Columbia’s trainer op een succesvolle afsluiting van de play-offs. “We hadden het voor rust moeten afmaken. Na de eerste helft hadden we met 3-0 voor moeten staan. Ik vond het teleurstellend dat zij scoorden. Vooral als je ziet hóe we die goal tegen krijgen. We hebben Helios in leven gelaten. Wat absoluut niet wil zeggen dat we het slecht gedaan hebben.”

 

Bij de uitwedstrijd kan Columbia’s trainer bovendien weer een beroep doen op de zondag geschorste Barry de Jong. Welkome stootkracht voorin. Onderberg juicht de komst van ‘vers vlees’ voor het komende seizoen eveneens van harte toe. “We hebben geen brede selectie. Eigenlijk is het ongelooflijk hoe wij het er vanaf brengen. We hebben dit seizoen geen enkele spierblessure gehad. Dat is wel lekker hoor.”

 

De resultaten en het vertoonde spel van na de winterpauze sterken Onderberg in zijn overtuiging dat Columbia maandagmiddag de beslissende stap omhoog kan zetten. “We zitten in een flow. Onze manier van spelen is om onze tegenstanders het hele veld over te jagen. Vanwege de hitte konden we dat ditmaal in de tweede helft niet volhouden. Als je ziet hoe we Lemelerveld en Overwetering hier van het veld hebben geblazen, dan geeft dat veel vertrouwen.”