Sport

Twaalf uur op de fiets tegen kanker: ‘Opgeven is geen optie’

Heel voorzichtig omcirkelde Apeldoorner Robbie Veldwijk vorig jaar ‘3 juni 2021’ in zijn agenda. Het zou dé datum worden waarop hij mocht gaan proberen om zes keer de Alpe d’Huez te beklimmen. Daar ging in februari dit jaar een streep doorheen.

Maar dat betekent niet dat hij deze ‘Alpe d’HuZes-dag’ aan zich voorbij wil laten gaan: Robbie wil deze datum toch een invulling geven. Dit jaar gaat hij opnieuw met zichzelf de uitdaging aan om grenzen te verleggen, want opgeven is geen optie. Dit allemaal om aandacht te vragen voor meer onderzoek naar kanker.

Twaalf uur op de fiets tegen kanker

Op 4 juni 2020 koos Robbie ervoor om de afstand van 6 beklimmingen te gaan fietsen (184 kilometer). Dit jaar draait Robbie het om: hij wil de tijd van 6 beklimmingen fietsen. Ervan uitgaande dat hij gemiddeld 2 uur nodig heeft per beklimming, komt dat neer op 12 uur in totaal. Dat wil zeggen dat hij op donderdag 3 juni gaat proberen om 12 uur lang te fietsen. “Het gaat een hele uitdaging zijn, omdat je het gevoel van de berg niet hebt”, legt hij uit. Daarom is Robbie op zoek naar mensen die met hem mee willen denken, ideeën hebben over voeding, schema’s en/of routes. Maar ook mensen die hem erbij willen helpen op de dag zelf. Om hem mentaal te steunen zoekt hij fietsers die gedurende de 12 uur een stuk mee willen fietsen.

Om het voor anderen makkelijker te maken om aan te haken, heeft hij ervoor gekozen om achtjes te gaan rijden waarbij er steeds weer gekruist wordt op één locatie in Apeldoorn. Het zullen wat kleine en grotere rondjes worden, waarbij hij diverse keren langskomt bij WattCycling Apeldoorn, oftewel: ‘De Wattfabriek’. Dit is voor hem gelijk een mooi punt om pauzes te houden en met nieuw gevulde bidons de rit te vervolgen. Hier zal hij de dag starten en ook weer finishen.

Beweegredenen

Twaalf jaar geleden heeft Robbie deze verschrikkelijke ziekte van veel te dichtbij mee moeten maken toen zijn moeder ziek werd. “Iemands leven aan een zijden draadje zien hangen is echt verschrikkelijk”, zegt hij. “Het enige wat je kunt doen is ervoor diegene zijn en helpen waar het kan. Maar tegelijkertijd voel je jezelf heel erg machteloos en kun je alleen maar toekijken en hopen.” Uiteindelijk werd zijn moeder genezen verklaard. De jaren daarna zag hij te vaak hetzelfde gevecht om zich heen.

Doneren of helpen

Inmiddels heeft Robbie al bijna €7000,- weten op te halen. De nieuwe datum, 2 juni 2022, geeft hem nog meer tijd om dat bedrag te verhogen. Doneren helpt ook en kan nog steeds via zijn actiepagina: opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/RobbieVeldwijk. Wil je meefietsen of op een andere manier helpen? Mail hem dan via robbieveldwijk@gmail.com of stuur een bericht naar 06-22964336.