Sport

Strikwerda moet van brons weer goud maken bij Draisma Dynamo

Tijd om te treuren gunt Peter de Vries zichzelf nauwelijks. Na het mislopen van een finaleplaats in de play-offs om het landskampioenschap richt de voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo zich met zijn medebestuursleden al vol overgave op het komende volleybaljaar. Met het vastleggen van Redbad Strikwerda als nieuwe hoofdtrainer en de contractverlenging van de hoofdsponsor heeft Draisma Dynamo zich al verzekerd van de eerste winstpunten.

Vanzelfsprekend kwam het als een teleurstelling dat de hoofdprijs in 2018 door de nederlaag bij Orion vorige week wederom buiten bereik van Draisma Dynamo blijft. Evenals een jaar eerder schoot Apeldoorns volleybaltrots op weg naar de eindstreep tekort tegen de concurrenten uit Doetinchem en Groningen. Wel goed, maar net niet goed genoeg. Gezakt voor het finale examen. Opnieuw niet voldaan aan de eigen hoge doelstellingen en verwachtingen. 

“We zijn wél derde van Nederland”, plaatst De Vries (foto) de prestaties in het juiste perspectief. “Zó slecht is dat dus ook weer niet.” Er meteen aan toevoegend dat Draisma Dynamo méér wil. De ambities blijven onveranderd. In topsport telt alleen de eerste plaats. Die dertiende landstitel en die tiende nationale beker gaan er in de nabije toekomst komen, zo reageert de stichtingsvoorzitter stellig. “Als het niet volgend jaar gebeurt, dan het jaar daarop wel. Adel verplicht.” 

Met het contracteren van Redbad Strikwerda als opvolger van de vertrekkende Bas Hellinga slaat Draisma Dynamo op het trainersfront een eerste slag. “Bas is een geweldige vent. Hij heeft er echt alles aan gedaan om de spelers beter te maken en prijzen te pakken. Voor hem is het bijzonder teleurstellend dat dat niet gelukt is. Toen hij bekend maakte ons te gaan verlaten, zijn wij natuurlijk om eens heen gaan kijken. We hadden een lijstje met namen samengesteld. Er stond één naam bovenaan die lijst. Die is het ook geworden. Heel toevallig komt hij ook nog uit Apeldoorn”, licht De Vries de terugkeer van Strikwerda op het oude nest kort toe. 

De oude nieuwe coach zal Draisma Dynamo zodoende de eerstkomende tijd niet meer dwars zitten… Met het Zwolse Landstede en zijn huidige ploeg Orion deed Strikwerda dat de afgelopen jaren vaker dan menig Apeldoorns volleyballiefhebber lief was. Met de markante oud-speler aan het roer veroverde Draisma Dynamo in 2007, 2008, 2010 de laatste drie van tot dusverre twaalf landstitels. Vier keer (2008, 2009, 2010, 2011) werd in het eerste Strikwerda-tijdperk de nationale volleybalbeker in de wacht gesleept. In 2007, 2008 en 2010 kwam tevens de Super Cup in Apeldoorn in de prijzenkast terecht.   

In het kader van de continuïteit juicht het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo ook het aanblijven van hoofsponsor Draisma van harte toe. Het Apeldoornse aannemingsbedrijf fungeert al sinds september 2010 als steun en toeverlaat van Dynamo’s topteam. “Geweldig dat Draisma doorgaat”, verklaart een blije De Vries. 

In nauwe samenwerking met de jubilerende businessclub, die dit jaar 25 jaar bestaat, en de vereniging SV Dynamo willen Draisma Dynamo’s beleidsbepalers Apeldoorn in de nabije toekomst weer tot de enige echte volleybalhoofdstad van Nederland maken. Brons moet weer in goud veranderen. “We gaan op de huidige weg verder en blijven op alle vlakken kritisch kijken en verbeteren”, streven Peter de Vries c.s. naar een verdere professionalisering binnen en buiten de lijnen. Extra steun van buitenaf noemt hij daarbij eveneens onontbeerlijk. “Het zou mooi zijn wanneer het bedrijfsleven en de politiek ook meehelpen.”

Volgens een kritische De Vries bestaan er in de Draisma Dynamo Arena binnen alle geledingen nog legio verbeterpunten. “We hebben het nog niet goed genoeg voor elkaar. Dat heeft overal mee te maken. Met ons als bestuur. Met de begeleiding. Met de spelers. Met z’n allen moeten we zien hoe we daar iets aan kunnen veranderen. En als bestuur hoe we dat kunnen aansturen. Wij moeten het eigen apparaat op termijn zo op orde krijgen dat zowel talenten van binnen en buiten als gevestigde krachten zeggen: wij willen naar Dynamo”, geeft de voorzitter aan hoe hij met zijn stichting een voortrekkersrol wil blijven vervullen bij het samenstellen van een toekomstige kampioensploeg.