Sport

Strikwerda geeft zijn visitekaartje af

APELDOORN – Draisma Dynamo liep medio vorige week averij op richting de beoogde finaleplaats in de play-offs. Door toedoen van het Seesing Personeel Orion van Redbad Strikwerda blijven de Apeldoornse volleyballers genoodzaakt tot achtervolgen. ’s Lands meest succesvolle coach, die al zijn hele loopbaan grossiert in titels, flikte het weer eens. Met zo’n conduitestaat als die van de Apeldoornse trainer, blijft het hoe dan ook onder alle omstandigheden fijn thuiskomen.

Na de 0-3 overwinning in de Draisma Dynamo Arena smaakte de markante oud-Dynamospeler het zoet der overwinning op geheel eigen wijze. Met een greep uit het bakje met winegums en zoete drop dat op de tafel van de puntentellers stond… Aansluitend gaf de Orion-coach een uitgebreide uiteenzetting over het strijdplan waarmee hij zijn Doetinchemse team over grofweg anderhalve maand bij de ontknoping van de strijd om de landstitel op de hoogste trede van het ereschavot wil brengen.

Zoals Strikwerda op veel lastige volleybalvraagstukken doorgaans wel een antwoord weet, had hij ook wel een verklaring voor de 23-19 voorsprong die Draisma Dynamo in de derde set uit handen gaf. “Wij hadden hetzelfde tegen Lycurgus. We stonden 20-14 voor en gingen toen lopen koekenbakken. Dat deden zij ook. Ze creëren een afstand van drie of vier punten en laten het zelf liggen. Als je alleen met resultaten bezig bent, ga je niets bereiken.” 

“Zo’n 3-0 overwinning is in set-ratio natuurlijk heel goed. Ons niveau was niét goed. We scoorden aanvallend slechts 35 procent. Heel matigjes. Eigenlijk hoort dat 50 procent te zijn. Dat percentage gaat omhoog door een plan te hebben. Qua blok en verdediging hebben we het heel behoorlijk op orde. We hebben meer scorende ballen nodig. Per set moeten we drie of vier ballen extra scoren”, legde de donderdag 54 jaar geworden Apeldoorner uit wat hij nodig acht om een finaleplaats te bereiken en titelhouder Abiant Lycurgus van de troon te stoten in volleyballand. 

De Groningers blijven favoriet voor de landstitel 2018. Het behoort desondanks nog altijd tot de mogelijkheden dat Redbad Strikwerda komend seizoen de landskampioen bij de mannen onder zijn hoede heeft. Hij is druk doende een doeltreffende strategie uit te werken. “Tot nog toe hebben wij daar de middelen niet voor gevonden. Kijk je naar de uitslagen, dan hebben wij niet voor niets al zes keer van Lycurgus verloren. Zoals het ook niet de eerste keer is dat wij van Dynamo hebben gewonnen. Dat zijn de wetten van de grote getallen.” 

Door een afgetekende 3-0 zege bij Coniche Topvolleybal Zwolle herstelde Draisma Dynamo zich zaterdag van de tik die Strikwerda en de zijnen uitdeelden. 

Stand kampioenspoule bij de mannen na afgelopen weekend:
1. Abiant Lycurgus 4-17,
2. Seesing Personeel Orion 5-16,
3. Draisma Dynamo 4-12,
4. Advisie/SSS 5-6,
5. SV Land Taurus 5-5,
6. Coniche Topvolleybal Zwolle 5-1