Sport

Strikwerda altijd bereid om volleybalbond te adviseren

APELDOORN – Zelfverzekerdheid is zijn tweede natuur. Al moet dat in het geval van Redbad Strikwerda zeker niet verward worden met misplaatste arrogantie. Feiten spreken namelijk voor zich. De eigenzinnige volleybaltrainer reeg in Apeldoorn en Zwolle de titels aaneen. Vanaf komend seizoen probeert de 53-jarige Apeldoorner die succesreeks in Doetinchem een vervolg te geven. Vreemd genoeg vindt ’s lands meest gelauwerde oefenmeester van het afgelopen decennium bij de volleybalbond geen gehoor bij het realiseren van zijn plannen om het topvolleybal in Nederland naar een hoger niveau te tillen. “Daarom zeg ik dat ik het beter zelf kan regelen.”

In een column op volleybalkrant.nl opperde Strikwerda onlangs het idee om een geheel nieuwe bond op te richten. “Als niemand iets anders doet, blijft veel bij hetzelfde. Alleen daarom zouden ze mij al moeten inhuren bij de bond. Ik kom met ideeën. Indirect heb ik van de bondscoach al een beloning gekregen. Vier spelers die ik in Zwolle heb opgeleid, zitten bij de selectie van het Nederlands team.” 

 

De competitieopzet en de wijze waarop de NeVoBo jeugdig toptalent klaarstoomt, dienen volgens de kersverse Orion-coach over een andere boeg gegooid te worden. “De bond houdt de clubs klein. Men zorgt ervoor dat er geen verdienmodel is. Een bond moet optimaal faciliteren en de zaken regelen, zodat we een internationale concurrentiepositie krijgen”, meent Strikwerda.

 

Hij plaatst vooral vraagtekens bij het onderbrengen van ‘s lands meest begaafde volleyballers in het Talentteam op Papendal. “Ze halen de prikkel om zelf jonge spelers op te leiden volledig weg. Een club ziet er niets van terug. Als die spelers goed worden, vertrekken ze naar het buitenland. Het is een rotte appel die ze zelf binnen boord halen. Ze onttrekken spelers aan de competitie en vervolgens roepen ze dat die competitie niets voorstelt. In vijftien jaar Talentteam is niet één speler opgeleid die in de internationale top meedraait. Degenen die de ballen erin slaan, zijn via de clubs gekomen. Het systeem is dus verkeerd.”

 

Zijn flexibele geest in combinatie met een jarenlange ervaring als speler en trainer op het hoogste nationale niveau, maken hem tot een toegevoegde waarde, zo oordeelt hij zelf. “Ik denk wel dat een trainer een heleboel kan bijdragen. Sinds Vital Heynen weg is bij Maaseik, hebben ze daar niets meer gewonnen. Bij Dynamo zie je hetzelfde. De laatste vlag in Omnisport dateert alweer van toen ík er nog deel van uitmaakte. De feiten liggen er. Het is ook een feit dat Zwolle kampioen werd toen ik er ben gekomen.”

 

Bekerhouder Orion moet het met minder middelen rooien dan landskampioen Lycurgus en zijn oude liefde Draisma Dynamo. Strikwerda gelooft nochtans dat zijn nieuwe club de mogelijkheden bezit om de bestaande financiële kloof langs sportieve weg te dichten. “De club is goed georganiseerd, financieel stabiel en de huidige spelersgroep is capabel. Naast het volleyballen willen ze bovendien iets betekenen in de maatschappelijke sfeer. Het winnen van een prijs is geen must. Maar Orion speelde wel drie van de laatste vier finales. We hebben dat laatste stukje te overbruggen. Eens kijken of dat kan.”

 

Op het WK-kwalificatietoernooi dat Nederland tussen 23 en 28 mei in Koog aan de Zaan en Apeldoorn afwerkt, verwacht de insider weinig problemen voor de Oranjemannen. “Dat kunnen ze per fax afdoen. Ze moeten al die tegenstanders gewoon van het veld afharken. Alles wat ze minder halen, is falen. Bij de mannen gaat Nederland niet bij de Olympische Spelen komen. Dat is uitgesloten. Je moet denken aan EK’s en WK’s. Zorgen dat je bij elk EK bij de laatste acht komt en bij een WK de eerste ronde overleeft. Dat zijn realistische doelen.”

 

Wat betreft de samenstelling van de Oranje-selectie schroomt Strikwerda niet om even op de stoel van bondscoach Gido Vermeulen plaats te nemen. “Je er moet er vanuit gaan dat al die veertien spelers die meegaan naar eer en geweten gekozen worden. Maar als je de keuze hebt tussen de tweede spelverdeler van Dynamo en de eerste spelverdeler van Orion, dan lijkt het mij logisch dat je de eerste spelverdeler van Orion kiest.”

 

Ondanks zijn vele bedenkingen staat Strikwerda de NeVoBo graag met raad en daad terzijde. “Ik ben elk moment van de dag klaar om bondscoach te worden. Bij elk team. Ook bij jong Oranje of jeugd Oranje. Ik presteer, ik ontwikkel me, ik leer bij en ik weet wat er nodig is om te presteren. Elk jaar geef ik aan de technisch directeur door dat ik bereid ben om daar de zomer aan te besteden.”