Sport

Stoelendans onder trainers innnamateurvoetbal in volle gang

APELDOORN – Om nu te spreken van een massale volksverhuizing is misschien wat overdreven, maar er zit dit jaar hoe dan ook wél beweging in. De trainerscarrousel in het lokale en regionale amateurvoetbal draait in volle hevigheid. Er lijkt momenteel een soort stoelendans gaande onder amateurvoetbaltrainers. Het is niets nieuws dat Apeldoornse oefenmeesters goed in de markt liggen. Een aanzienlijk aantal van hen zoekt het komende seizoen zijn heil en uitdagingen elders.

Robur et Velocitas maakte anderhalve week geleden als eerste Apeldoornse club de komst van een nieuwe hoofdtrainer bekend. Al is nieuw in het geval van Ewald de Boer niet helemaal een juiste benaming. De huidige trainer van Apeldoornse Boys groeide namelijk letterlijk en figuurlijk op aan de Anklaarseweg. Als opvolger van vertrekkend hoofdcoach Willem Mulderij (zie foto) legde het Robur-bestuur met De Boer een trainer vast die de club én de spelers al door en door kent.

Met Bernard van Werven, Olivier van der Kuil en Martijn de Haas vonden drie andere trainers eveneens emplooi voor het seizoen 2017-2018. Van Werven, momenteel actief bij zaterdagderdeklasser Oene, keert terug bij WWNA. Vanaf 2004 zwaaide de voormalige Apeldoornse Boys- en WSV-verdediger al drie seizoenen de scepter aan de Wieselsedwarsweg. In 2007 sloot Van Werven zijn eerste WWNA-periode af met het kampioenschap in de vijfde klasse.

Huidig WWNA-trainer Olivier van der Kuil volgt bij ‘Bundesligakoploper’ KCVO Andre Wassink op. Martijn de Haas, jarenlang een toonbeeld van onverzettelijkheid in het shirt van Albatross, staat na de zomer bij zondagderdeklasser SV Epe voor het eerst op eigen benen. Getuige de contractverlengingen van respectievelijk Jacob Ensing en Marc Mölder zijn de beleidsbepalers bij Beekbergen en Loenermark tevreden over het functioneren van hun wederzijdse eerste-elftaltrainers. Apeldoorner Gerrit Brouwer blijft op zijn beurt een jaar langer bij derdeklasser Witkampers uit Laren.

Waar en óf na afloop van het huidige voetbaljaar Richard Karrenbelt (ONS Sneek), Peter Boeve (csv Apeldoorn), Ronald Dekker (Voorwaarts T), Andre Wassink (KCVO), Hans uit den Bogaard (Epe) of Willem Mulderij (Robur et Velocitas) hun trainersloopbaan zullen vervolgen, is vooralsnog niet bekend.

Dat de keuze weg te gaan vaak moeilijk valt, wordt wel duidelijk uit de woorden waarmee Willem Mulderij onlangs zijn naderende afscheid bij Robur et Velocitas bekend maakte. Na vier seizoen als speler en vier seizoenen als trainer bij de tweedeklasser volgt Mulderij zijn gevoel en zijn ambities. “Eigenlijk wil je een volgende stap maken, maar je hebt het gevoel dat je Robur in de steek laat”, zo omschreef de vertrekkende trainer zijn twijfels op de website van zijn club. Maar: “Een zeer ervaren hoofdtrainer zei laatst tegen mij: beter een jaar te vroeg weg dan een week te lang gebleven. Dat heeft mij wel aan het denken gezet.”