Sport

Stekkie heeft veel baat bij wijze lessen van Knakkie

APELDOORN – Waar dit gaat eindigen? Jesse Hartgers haalde zijn schouders op. “Ik durf het niet te zeggen. We zien het wel. Als we op deze manier door blijven gaan, teken ik ervoor. We winnen nu zelfs al als het tegenzit”, sprak de 23-jarige middenvelder in aansluiting op de zwaarbevochten 2-1 overwinning die hij zaterdagmiddag met csv Apeldoorn tegen Eemdijk had geboekt. ACV, de koploper in de Hoofdklasse B, is inmiddels tot op twee punten genaderd. Wat ‘Stekkie’ betreft mag de flow waarin de Orderbosbewoners momenteel zitten, voorlopig nog wel eventjes aanhouden.

Medewerkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzochten vorige week de mogelijk schadelijke effecten van het rubbergranulaat van het kunstgras bij csv Apeldoorn. Peter Boeve’s csv laat zich de laatste weken door niets en niemand meer uit het veld slaan. ‘Remsporen’ waren zaterdagmiddag rond de klok van vijf uur overduidelijk zichtbaar, de hoofdmacht van de Orderbosclub liet zich ook door Eemdijk niet afremmen. Tegen de Bunschotenaren trok het gedecimeerde roodgele keurkorps de voorsprong met vereende krachten over de streep. De wat gemakkelijk gegeven rode kaart aan verdediger Jordy van Dalen dwong de Apeldoorners vanaf de 71e minuut wat meer in het defensief, maar de voorsprong kwam niet meer in gevaar.

“Of het nu echt rood was, weet ik niet. Maar na die rode kaart moesten we iets anders gaan voetballen. Met tien man moet je toch wat meer terug, ikzelf ook. Hun linksback is voor dat moment geen enkele keer over de middenlijn geweest, daarna speelde hij alleen nog maar op onze helft. Dat we winnen, is de klasse van het team. Hoe we spelen, is zonder meer de verdienste van Peter Boeve. Iedereen werkt keihard voor elkaar. We hebben allemaal een berenconditie. Waar het kan, blijven we doorjagen”, verklaarde Hartgers hoe het huidige csv ook resultaat behaalt in wedstrijden waarin hijzelf geen voorzetten van achter het standbeen vandaan tovert.

Behalve van Boeve steekt ‘Stekkie’ ook veel op van ‘Knakkie’. Voor de duidelijkheid: Knakkie, ofwel oud-international Dick Schneider, staat het trainersduo Boeve-Yildirim met enige regelmaat met raad en daad terzijde. “Net als Peter heeft Dick Schneider heel veel verstand van voetbal. Eerlijk gezegd kende ik hem niet, ik ben te jong om hem zelf te hebben zien spelen. Zo’n oud-prof dwingt wel respect af. Wat hij zegt, daar kun je wel wat mee. Het is heel simpel. Zo verdeelde hij bij een bespreking het veld in drie vlakken. In het eerste vlak, achterin, mag ik van hem geen risico’s nemen. In het tweede vlak mag het al wel. Maar in het derde vlak, zo zegt hij, wil hij niet zien dat ik een bal achteruit speel. Ik ben niet iemand die veel scoort, maar ik kan wel een goede steekpass geven of een actie maken. Hij heeft ook gezegd dat ik meer rendement uit mijn spel moet halen. Acties maken is leuk, maar als er geen rendement achter zit, heb je er weinig aan”, weet de soms nogal balverliefde Hartgers inmiddels ook.

Coach Boeve waardeert Schneiders vriendendiensten evenzeer. “We staan bij csv regelmatig met drie oud-internationals op het veld. Dat zie je nergens. Je ziet wel hoeveel kwaliteit wij hebben, hè”, vindt de Uddelnaar het niet vreemd dat zijn spelers zich door zijn aanpak steeds nadrukkelijker in de kijker spelen. Een week eerder bij de gewonnen thuiswedstrijd tegen Sportclub Genemuiden (2-1) bekeek een delegatie van Go Ahead Eagles allrounder Jeremy Jonker, met zijn power en dynamiek dé belichaming van een moderne voetballer. Zelfs ‘scouts’ van Alexandria, zoals elke club hengelend naar scorende spitsen, lieten zich zaterdagmiddag in het Orderbos langs de lijn zien.

Boeve laat zijn spelers boven zichzelf uitstijgen. Hij vergelijkt het met uitpersen van sinaasappels. Op een gegeven moment is echter alle jus er uit… Komend weekend voor de uitwedstrijd in Staphorst moet hij al z’n improvisatietalent weer aanspreken. Hij moet in elk geval zoon Maarten (operatie) en de uit het veld gestuurde Van Dalen vervangen. “Dan wordt de spoeling dun, dan moet ik terugvallen op A-junioren.”

Op reacties die zijn aangekondigde afscheid als trainer losmaakten, reageerde Boeve op z’n ‘Boeviaans’. “Wil je de derde divisie in, dan moet je nog minimaal een ton extra bijeen harken. Allerlei mensen raken in rep en roer. Joh, ik moet nog negentien wedstrijden. In de voetballerij is het zo, dat wat vandaag gebeurt morgen weer anders kan zijn.”