Sport

Schefczyk blijft hopen op kentering bij zwalkend csv

APELDOORN – De dresscode bij csv Apeldoorn bestond zaterdag uit Lederhosen. Uitgerekend de voorstelling van de hoofdmacht van de Hoofdklasser temperde de feestvreugde bij het Oktoberfest op sportpark Orderbos. Ondanks de presentatie van een nieuw clublied door het duo Super Hollands zit er op het veld al enkele weken weinig muziek in. Ook tegen Urk viel er niets te vieren. “Uiteindelijk gaat het om de driepunters, daar hoeven we niet omheen te draaien”, besefte de geplaagde trainer Jürgen Schefczyk dat zijn ploeg blij mocht zijn met een 1-1 gelijkspel tegen de rode-lantaarndrager uit de polder.

Het zit niet helemaal lekker bij csv Apeldoorn sinds de blaadjes van de bomen beginnen te vallen. Met de overtuigende 0-5 overwinning uit bij NSC in Nijkerk leek de equipe van Schefczyk de weg omhoog te hebben ingezet. Uit de drie duels die volgden haalden de Apeldoorners slechts één schamel puntje. Buitenshuis incasseerde csv pittige nederlagen bij Berkum (5-2) en SDC Putten (4-2). Tussendoor liep het roodgele vlaggenschip op eigen kunstgras eveneens averij op tegen HZVV. Na 90 minuten stond er een 2-0 voorsprong op het scorebord en leek de eerste thuiszege binnen handbereik. Tot ongeloof van alles en iedereen kaapte de promovendus uit Hoogeveen in de extra tijd alsnog een punt mee.

 

Voorafgaand aan de thuisbeurt tegen de hekkensluiter vond csv Apeldoorn zichzelf derhalve terug op een teleurstellende veertiende plaats in de Hoofdklasse B. Enkel Huizen en Urk, de tegenstander van afgelopen zaterdag, stonden lager geklasseerd. Met vijf punten uit zeven duels mocht de buit uiterst mager worden genoemd.

 

Meest in het oog springt vooral het hoge aantal tegengoals. Geen enkele club in de afdeling kreeg meer tegengoals te verwerken dan csv: liefst 22, gemiddeld meer dan drie tegengoals per wedstrijd. De angst dat het vertrek van clubstopscorer Richard van Schooten een nadelige uitwerking zou hebben op de productiviteit van de ploeg, bleek vooralsnog ongegrond. In vergelijking met hetzelfde aantal duels in het afgelopen seizoen scoorde csv zelfs twee keer vaker. 

 

Conclusie na de tegenvallende seizoenstart is dat de erfenis van twee topseizoenen onder Peter Boeve tot dusver onvoldoende wordt beheerd. Het verwonderde daarom niet dat in de aanloop naar het Oktoberfest niemand de polonaise door het Orderbos liep. Irritaties over de speelwijze kwamen aan het licht. Dat de recente prestaties knagen aan het zelfvertrouwen van de spelers, werd zaterdagmiddag tegen Urk eveneens duidelijk. Met een geflatteerd 1-1 gelijkspel mocht de thuisclub niet mopperen. De ingevallen Fedde Timmer redde het punt voor Schefczyk en de zijnen.

 

Alsof hij achterin al niet meer dan genoeg problemen kent, zag de csv-coach Joost Krijns al halverwege de eerste helft geblesseerd afhaken. “Joost gaf in de warming-up al aan dat hij last van zijn kuit had. Hij viel uit omdat zijn ándere kuit vol schoot”, verklaart Schefczyk wat er mis ging met zijn centrale verdediger. Het eigen doelpunt van Jesse Perdon paste feitelijk naadloos in het beeld van de afgelopen weken. Dat kon er ook nog wel bij.

 

De altijd optimistische Schefczyk blijft hopen op een spoedige kentering. “Ik koester deze uitslag. Het is belangrijk dat we nu niet hebben verloren. Wij komen in alle eerlijkheid gelukkig weg. We hebben een punt gewonnen. Zo gaat het in de fase waarin wij momenteel zitten. Ik heb wel een formatiewijziging doorgevoerd, maar dan nog verkeert de ploeg in zwaar weer. Alles is daar niet mee verholpen. Het moet uit het elftal zelf komen. De grootste winst van deze wedstrijd is dat we in de tweede helft overeind zijn gebleven.”