Sport

Oranje domineert op EK, slotdag voor Denen

APELDOORN – De Nederlandse ploeg was baas in eigen huis op het Europees Kampioenschap op de baan in Apeldoorn: de oranje mannen en vrouwen wonnen het medailleklassement. Met zilver voor Theo Bos op de kilometer, zilver voor het madisonkoppel Yoeri Havik en Jan Willem van Schip en brons voor Amy Pieters en Kirsten Wild bracht Nederland het totaalaantal op dertien medailles. De Denen waren het meest succesvol op de slotdag: zij wonnen de madison bij de mannen en vrouwen.

Wereldkampioene Anastasila Voinova won de eerste Europese titel van de dag. Haar landgenote Daria Shmeleva eindigde op de tweede stek, Olena Starikova uit de Oekraine werd derde. Kyra Lamberink reikte tot een zevende stek. De kilometer voor de mannen bracht een eerste Nederlands succes. Net als op het WK op de baan eindigde Bos achter de Fransman Qentin Lafarque als tweede op het onderdeel kilometer. Sam Ligtlee (tweede) en Theo Bos (derde) reden al een sterke kwalificatie op de kilometer. Uiteindelijk was Ligtlee vierde. Theo Bos was tevreden maar ook kritisch. “Ik wist eigenlijk al dat het goud onmogelijk was toen ik mijn tijd zag. Het publiek was nog super enthousiast, maar ik wist dat die Fransman onder mijn tijd ging rijden. En dat klopte ook.”

Vervolgens brak het hoofdstuk van de Denen aan. Amalie Dideriksen en Julie Leth wonnen het goud voor de Britten en Nederlanders. In hun regenboogtruien reden Amy Pieters en Kirsten Wild naar het brons. Kirsten Wild was content met haar podiumplaats. “Op het WK in Polen liep het allemaal perfect, dat was nu niet het geval. Toch denk ik dat we blij mogen zijn dat we de wedstrijd met een bronzen medaille konden verlaten.” Ook Amy Pieters vond dat het al met al goed afliep voor oranje. “Zo’n perfecte wedstrijd als de Denen wisten te realiseren, dat lukte ons vandaag niet. Dus zijn er nog genoeg verbeterpunten om met ambitie naar de komende wereldbekers te kijken.”

Op het slotonderdeel van het Europees Kampioenschap in Apeldoorn – de koppelkoers – was er zilver voor Jan Willem van Schip en Yoeri Havik achter Lasse Norman Hansen en Michael Morkov uit Denemarken. Dankzij winst in de slotsprint wist Nederland de Fransen en de Duitsers van het podium te stoten. Van Schip zei na afloop: “We moesten er hard voor werken vandaag. Maar het kwam allemaal op de laatste sprint aan. Ik moést die gewoon winnen en ben heel blij dat dit gelukt is.” Yoeri Havik was blij met de stap die het koppel gezet heeft. “We hebben in driekwart jaar enorme progressie geboekt en we zijn nog niet klaar. Dat we hier op het EK op het podium staan, geeft ons vertrouwen richting de toekomst.”